вівторок, 02 листопада 2010 01:32

Уперше президентом Бразилії стала жінка

31 жовтня у Бразилії пройшов другий тур президентських виборів. Уперше в історії держави перемогла жінка — 62-річна Ділма Руссефф.

— Я неймовірно щаслива. Дякую всім, хто підтримав мою кандидатуру. Намагатимуся виправдати вашу довіру, — сказала після того, як стали відомі результати.

Ділма Руссефф — представник Трудової партії. Два роки була міністром енергетики. З 2005-го — главою адміністрації президента. Набрала 55,8% голосів виборців. Її опонент колишній губернатор Жозе Серра від Соціал-демократичної партії — 44,2%. У суботу кандидатка виступила у своєму рідному місті Белу-Орізонті у південно-східному штаті Мінас-Жерайс. Заявила, що впевнена у своїй перемозі.

Виконувати обов'язки вона почне у січні. Економіст за освітою Руссефф змінить на посту попереднього президента Луїса Інасіу Лула да Сілву, 65 років. Під час однієї з промов глава США Барак Обама назвав його "найпопулярнішим політиком на Землі". Попередній президент Бразилії був два терміни при владі. За законом, на третій балотуватися не міг. Західна преса припускає, що Ділма перемогла, бо співпрацювала з да Сілвою. Йому довіряють, згідно з опитуванням, 80% жителів країни.

— За неї агітував президент, тому хіба могли бути іншими результати? Від самого початку було зрозуміло, хто переможе. Дивно тільки, що місяць тому у першому турі вона не набрала абсолютної більшості голосів, — коментує 43-річна Летисія з міста Сан-Паулу.

Ділма Руссефф виступає проти легалізації всіх наркотиків та одностатевих шлюбів. Також заявляє, що аборти повинні робити у виняткових випадках, коли існує загроза життю матері.

Новообрана президент двічі розлучена, виховала доньку Паулу, 34 роки. Нещодавно стала бабусею. Внук Габріель народився під час передвиборної кампанії. Минулого року у неї виявили рак. Після успішного курсу хіміотерапії вона повернулася в політику. Тривалий час носила перуку, бо через опромінення випало волосся. У вільний час відвідує оперу, цікавиться історією.

Зараз ви читаєте новину «Уперше президентом Бразилії стала жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі