пʼятниця, 18 березня 2011 01:30

Українські АЕС витримають 6-бальні поштовхи

Землетрус у Японії може розбурхати сейсмічно активну зону в горах Вранча в Румунії, кажуть спеціалісти. Востаннє там трусило 1989-го. Підземні хвилі дійшли до Фінляндії. В Україні поштовхи відчули на Одещині, Буковині та Прикарпатті із силою в 7 балів за 12-бальною шкалою.

Атомні електростанції в Україні розраховані на землетрус до 6 балів, каже колишній оператор Чорнобильської АЕС 51-річний Олексій Бреус:

— Окрім захисту від землетрусів, українські реактори мають захист від падіння на них літака. Станції покривають монолітні залізобетонні конструкції, стягнуті спеціальними бандажами. Вони можуть витримувати величезні тиски і зсередини, і ззовні.

Повінь для АЕС теж не страшна. Головне — щоб була електрика, завдяки якій забезпечується охолодження реактора. На випадок раптового зникнення електроживлення на кожній станції є запаси дизельного пального. Система автоматично запускає потужні дизельні двигуни. За нормативами, запасів дизелю має вистачити принаймні на добу. Цього достатньо, щоб охолодити реактор.

Зараз ви читаєте новину «Українські АЕС витримають 6-бальні поштовхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі