понеділок, 18 серпня 2008 18:45

Українці в Грузії не воюють

Президент Південної Осетії Едуард Кокойти заявив у ефірі українського телеканалу "Інтер", що у військових діях на боці Грузії брали участь громадяни України. Мовляв, у деяких убитих виявили українські паспорти. Хоча ніяких документів він не продемонстрував.

— Заява Кокойти — абсолютна брехня, — каже керівник управління прес-служби Міноборони Ігор Халявінський, 43 роки. — Із початку конфлікту в його зоні військовослужбовців Збройних сил України немає.

За словами Халявінського, в Тбілісі знаходиться лише військовий аташе України. Ще двоє українських військовиків виконують завдання місії ООН на території Абхазії. Ніяких інших фахівців чи підрозділів до Грузії міністерство не направляло.

— Щодо можливої участі в конфлікті найманців, то це питання не до Міністерства оборони, — зауважує Ігор Халявінський.

"Российская газета" — офіційне видання уряду Російської Федерації — повідомляє, що в Горі нібито готується масштабна провокація. Мовляв, озброєну групу з грузинів, українців з УНА-УНСО та чеченців збираються переодягнути в російську військову форму та запустити в місто. Там вони займуться мародерством, знущатимуться над місцевими жителями. А потім, кажуть у міноборони РФ, відео представлять світу як "звірства російської армії".

Член центрального проводу УНАУНСО Ігор Мазур, 35 років, називає це вигадками та маячнею російських військовиків.

— Хай поменше ночами п"ють горілку, — каже він. — Ні наша організація, ні окремі її члени участі в цьому конфлікті не беруть.

Мазур запевняє, що з початком бойових дій УНА-УНСО пропонувала Грузії допомогу. У відповідь унсовців попросили організувати масову моральну підтримку в Україні. Зокрема, пікетувати посольство РФ.

— Нам сказали, що в них достатньо сил для наведення порядку на своїй території, — зауважує Ігор Мазур. — А після того, як грузини панічно тікали з Горі до Тбілісі, гадаю, їм соромно говорити про щось із нами.

1993 року УНА-УНСО направляла загін своїх бійців до Абхазії воювати на боці грузинів.

Зараз ви читаєте новину «Українці в Грузії не воюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі