середа, 03 жовтня 2007 17:17

Убивцеві Че Ґевари повернули зір

Солдатові болівійської армії Маріо Терану, який 9 жовтня 1967 року застрелив Ернесто Че Ґевару, кубинські лікарі зробили безкоштовну операцію на очах.

40 років тому Че Ґевара, який допоміг Фіделеві Кастро змінити революцією владу на Кубі, вів партизанську війну в Болівії. Він хотів визволити країну від військової диктатури. Протягом двох років його шукали урядові болівійські війська. Як потім стало відомо, їх спонсорували Сполучені Штати Америки.

Че Ґевару вистежили й заарештували. Але охочих стріляти в нього серед болівійських солдатів не знайшлося. Їм довелося тягнути жереб, щоб вирішити, хто вб"є легендарного партизана. Жереб випав Терану. Він і застрелив Ернесто.

Потім тіло революціонера виставили у пральні болівійського міста Вільяґранде. Йому відтяли руки й відправили їх до Вашингтону. Там американці за відбитками пальців перевірили, чи справді вбито Че Ґевару.

Після тих подій Маріо Теран переїхав до Венесуели, де мирно й бідно живе вже протягом сорока років.

У похилому віці в нього почалася катаракта. За урядовою програмою, бідняки можуть безкоштовно робити складні операції з відновлення зору. Їх проводять кубинські лікарі. 2004 року цим правом скористався і Теран. Невідомо, чи знали лікарі, що рятують очі вбивці їхнього національного героя.

Про Маріо Терана стало відомо лише рік тому, коли його син написав в одну з болівійських газет лист подяки на адресу медиків. На це мало хто звернув увагу. Але з нагоди 40-річчя загибелі Че Ґевари про нього згадала Кубинська комуністична партія.

Зараз ви читаєте новину «Убивцеві Че Ґевари повернули зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі