четвер, 27 березня 2008 19:21

У японському транспорті працюватиме поліція етикету

Із наступного тижня в найбільшому японському місті Йокогама працюватиме поліція етикету. Невеликі загони патрулюватимуть місцевий транспорт, слідкуючи за манерами пасажирів. Проситимуть робити музику в навушниках тихіше, поступатися місцем людям похилого віку та не смітити.

У загонах працюватиме 11 поліцейських віком від 60 років. Чиновники вважають, що саме таким людям добре відомі японські традиції та правила етикету. Кожен із них зароблятиме понад $15 за добу і працюватиме в парі з молодим напарником-охоронцем. Поліцейських можна буде впізнати за яскравою зеленою формою.

Японці вважаються однією з найбільш вихованих націй світу. Традиційним для них є дотримання дистанції між співрозмовниками, повага до старших. Під час розмови не можна сякатися або говорити по телефону. Вітаючись, нерідко потискають обидві руки. Вклоняються не лише при особистій зустрічі, а навіть говорячи по телефону. Вираз "вибачте" має в японській мові кілька варіацій.

Однак результати останніх досліджень показали, що культура та етикет поміж жителями країни падає. Дев"ять із кожних десяти опитаних переконані, що їх співвітчизники не дотримуються елементарних правил хорошого тону. Більшість підтримує ідею створення поліції етикету.

Муніципалітет Йокогами запевняє, що поліцейські не вживатимуть жодних додаткових заходів для переконання пасажирів, окрім ввічливого прохання. Якщо людина не захоче, наприклад, поступатися місцем або робити музику тихіше, правоохоронці лише присоромлять пасажира.

Зараз ви читаєте новину «У японському транспорті працюватиме поліція етикету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі