середа, 27 лютого 2008 18:52

У віддалених регіонах Росії почалися президентські вибори

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  Представники виборчих комісій пробираються до села в російській тундрі на півострові Ямал
Представники виборчих комісій пробираються до села в російській тундрі на півострові Ямал

У найвіддаленіших регіонах Росії два тижні тому розпочалися президентські вибори. Вони триватимуть до суботи. Першими проголосували моряки та рибалки Далекого Сходу. Для них виборчі дільниці організували на суднах у морі.

Завчасні вибори проходять також у Якутії, Ямало-Ненецькому автономному окрузі, на Сахаліні, Курильських островах та деяких інших територіях. Раніше проголосують на маяках, прикордонних заставах та об"єктах нафтопромислу.

До тундри членам виборчкомів доводиться добиратися вертольотами. Дільниці організовують переважно у чумі одного з жителів поселення. Зазвичай на таких дільницях зареєстровано до 10 виборців. Мисливців та оленеводів розшукують у тундрі з неба. У таких випадках для голосування використовують переносні скриньки.

Голосувати доводиться в екстремальних умовах, при 40-градусному морозі. При такій температурі паста в ручці замерзає. Тому, щоб поставити на бюлетені підпис та галочку навпроти обраного кандидата, діяти треба швидко.

Найскладніше знайти стійбища оленеводів у лісотундрі. Адже там не скрізь можна посадити вертоліт. До поселень у цій місцевості можна добратись на оленячих упряжках, а іноді треба пробиратися пішки через снігові замети.

На передчасні вибори російський уряд витратить майже 100 млн рублів. Представники влади говорять, що таким чином вони забезпечують виборче право для всіх громадян без винятку.

Трапляється, під час голосування у віддалених районах виникають ускладнення через погодні умови. Наприклад, на парламентських виборах торік у грудні на Чукотці члени виборчої комісії на чотири дні застряли в тундрі. Вони змогли дістатися до дільниці через два дні після завершення виборів.

Загальні президентські вибори відбудуться у Росії 2 березня. У них візьмуть участь чотири кандидати: лідер Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський, 62 роки, голова КПРФ Геннадій Зюганов, 63 роки, лідер Демократичної партії Росії Андрій Богданов, 38 років, та перший віце-прем"єр Росії Дмитро Медведєв, 42 роки. Останнього кандидата підтримує чинний президент країни Володимир Путін.

Зараз ви читаєте новину «У віддалених регіонах Росії почалися президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі