вівторок, 24 квітня 2007 17:04

У Весновій живе 150 сиріт із хворобами від радіації

Автор: фото: reuters/Vasily Fedosenko
  Виховательки з ірландської організації  ”Міжнародний проект дітей Чорнобиля” гуляють з розумово відсталими сиротами біля будинку-інтернату у білоруському селі Веснова
Виховательки з ірландської організації ”Міжнародний проект дітей Чорнобиля” гуляють з розумово відсталими сиротами біля будинку-інтернату у білоруському селі Веснова

До білоруського села Веснова потрібно їхати близько чотирьох годин автобусом із Мінська. Невеликий населений пункт розташований у кінці дороги, посеред лісу.

Там працює дитячий будинок для розумово відсталих сиріт. Нині в ньому живуть 150 вихованців із фізичними вадами. Їм від 5 до 18 років. Батьки від них відмовилися. Кажуть, що недуги дітей розвинулися через радіацію після вибуху на ЧАЕС.

— Коли ми прибули сюди 2002-го, сиріт було менше. Однак вони жили в жахливих умовах, — розповідає працівниця ірландської організації "Міжнародний проект дітей Чорнобиля" Сюзан Різ. — Такої антисанітарії наш персонал ще не бачив.

Ірландці допомагають притулкові вже понад 15 років. Щороку до білоруського села приїздять добровольці. Вони доглядають за дітьми-інвалідами, привозять одяг, ліки. Волонтери також учать своїх білоруських колег і оплачують роботу кількох із них.

— Нам показали вісім відділень, — каже Різ про свій перший візит до притулку. — Скрізь діти липли до нас, як мухи до меду. Вони обіймали за ноги, тримали за одяг, чіплялися за шию. Був один хлопчик, який дивився на мене, плакав і постійно повторював: "Мама! Мама!". Невже я так схожа на його матір, яка його тут залишила?

Друге відділення у притулку називають матрацною кімнатою. Там діти сидять на підлозі, бо не можуть ходити. Від народження через вплив радіації у них неправильно розвинуті кінцівки.

Аварія на Чорнобильській АЕС, що розташована поруч із білоруським кордоном, сталася 26 квітня 1986 року. Після вибуху реактора в повітря потрапило у 100 разів більше радіації, ніж після бомбардування Хіросіми та Нагасакі.

Під час трагедії на території, яка зазнала найбільшого зараження, проживали близько 7 млн осіб, серед яких — 3 млн дітей. Сьогодні понад 5 млн чоловік продовжують жити в заражених зонах.

Зараз ви читаєте новину «У Весновій живе 150 сиріт із хворобами від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі