четвер, 05 червня 2008 18:55

У США може бути перший чорношкірий президент

Автор: фото: reuters
  Барак Обама з дружиною Мішель на зустрічі з виборцями Міннесоти
Барак Обама з дружиною Мішель на зустрічі з виборцями Міннесоти

Кандидатом від демократичної партії на виборах президента в США став темношкірий сенатор Іллінойса Барак Обама, 46 років. На попередніх виборах  він переміг однопартійця 60-річну Хілларі Клінтон, дружину колишнього президента Білла Клінтона.

Барак Обама народився на Гаваях. Його батько — кенієць, а мати — біла американка. Батьки розлучилися, коли Бараку було 10 років. Обама старший повернувся до Кенії з новою дружиною. Згодом він загинув у автокатастрофі. 1995 року від раку померла мати.

Обама вивчав право, став першим темношкірим редактором університетської газети Гарварда. Згодом працював у громадських організаціях. Виступав за одностатеві шлюби, пропонував скасувати заборону на аборт. Барак Обама одружений, має двох доньок.

Хілларі Клінтон — перша жінка в історії США, яка претендувала на посаду президента. Упродовж передвиборної кампанії розрив між нею і Обамою залишався невеликим. Однак її поразка в штаті Монтана 3 червня поставила крапку в перегонах.

Кажуть, що шанси на перемогу Хілларі втратила після розповіді про подорож до Боснії. 1996 року, як перша леді США, вона відвідувала військові бази в Боснії та Герцеговині. На телебаченні Хілларі розповіла, що після посадки в неї намагалися поцілити снайпери. Мовляв, довелося рятуватися від обстрілів у машині й вона ледь не загинула.

Натомість на відеозаписі видно, як Клінтон із донькою спокійно вийшли в аеропорту. Їх зустріли кілька десятків прихильників. Маленька дівчинка на честь першої леді написала віршик. Хілларі визнала, що історія зі снайперами була неправдивою.

Вибори президента у США відбудуться 8 листопада цього року. Американці обиратимуть з-поміж демократа Барака Обами і республіканця Джона МакКейна, 71 рік. Під час В"єтнамської війни останній провів 5 років у полоні. Там його катували. Він пропонує продовжувати війну в Іраку й боротися з тероризмом. МакКейн був двічі одружений, має сім дітей.

Зараз ви читаєте новину «У США може бути перший чорношкірий президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі