середа, 19 березня 2008 17:30

У Саудівській Аравії верблюди змагаються в конкурсах краси

За ісламськими законами, жінкам забороняється брати участь у конкурсах краси. Щороку навесні в Об"єднаних Арабських Еміратах такі змагання проводять між верблюдами.

Зазвичай у конкурсах беруть участь самки. Самців оцінюють за окремими критеріями. Тварини поважно виходять на подіум, де журі уважно вивчає розміри їхніх горбів, губи, колір шерсті.

— Верблюди — зовсім, як люди, — розповідає Хаза аль-Шамарі, який має власну верблюжу ферму. — Найгарнішого верблюда обирають так само, як і найгарнішу дівчину: у тварини мають бути гарні очі, довгі вії, гарна шия.

Якщо самка годує дитинча, то на подіум виходить із ним. У період годування вони не розлучаються. Спеціалісти з верблюдів кажуть, що малюки на подіумі лише збільшують шанси матерів на перемогу. Виграші сягають від десятків тисяч до кількох мільйонів доларів.

Верблюди коштують теж по-різному — від $300 до $3-5 млн за найкращі породи, призерів конкурсів краси або перегонів.

Для арабів вони майже священні. Бедуїнів годують, зігрівають та захищають під час тривалих переходів через пустелі. Характер тварини схожий на людський. Верблюд може радіти, ображатися і мститися. Якщо його несправедливо ображають, він назавжди запам"ятовує того, хто це зробив. Існують історії про верблюдів, які вночі приходили до своїх кривдників, топтали їх або перегризали їм горло.

У світі практикують також верблюжі перегони та бої. У турецькому місті Ізмір такі заходи проходять щороку. Вони перетворюються на національне свято з танцями та музикою. Переможці отримують не більше $1 тис., але власники тварин вважають участь у боях почесною справою.

Зараз ви читаєте новину «У Саудівській Аравії верблюди змагаються в конкурсах краси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі