вівторок, 06 березня 2007 16:55

У Росії зростає народжуваність

Автор: фото: Сергій СУББОТІН
  Для вирішення демографічних проблем Росії потрібно, щоб у сім’ї було як мінімум три дитини
Для вирішення демографічних проблем Росії потрібно, щоб у сім’ї було як мінімум три дитини

Понад три тисячі росіянок устигли подати заявки на "материнський капітал" — виплати за народження або всиновлення другої й наступних дітей, закон про яких набув чинності з початку року. Такі підрахунки оприлюднив Пенсійний фонд Росії.

За розміром заохочення за другу дитину (250 тис. рублів або близько $10 тис. плюс компенсація інфляції) Росія вийшла в світові лідери. Але чи створить загальна демографічна мобілізація, яку проводить держава, "моду на дітей"?

Нинішні немовлята — переважно діти жінок, які народилися в 80-ті роки минулого століття, в епоху бебі-буму в СРСР. А також панн "передбальзаківського" віку, які відкладали народження дітей з кар"єрних чи фінансових міркувань. Саме ці покоління забезпечили невеликий — "ембріональний" — сплеск народжуваності.

За даними Росстату, за січень–листопад 2006 року в Росії з"явилося на світ 1 млн 358 тис. немовлят — на 17 тис. більше, ніж за аналогічний період 2005 року. Торік у Москві народилося 97 тис. дітей — у порівнянні з 92 тис. 2005-го. А п"ять років тому — 67 тис.

Проте уявімо, що свій демографічний внесок ці два покоління  "активних" мам уже внесли. Що далі? Далі — майже тиша.

Вісімнадцятирічних дівчат, які вступають у репродуктивний вік, украй мало — 3,6 млн. Усього ж у Росії дівчат віком до 18 років — 12 млн. Але здоров"я молодих росіянок або від народження погане, або підірване. Розладами соматичного й психічного характеру (в сумі з патологією репродуктивної системи) страждає більш ніж половина з них.

Середній вік сексуального "дебюту" росіянок — 16 років. Саме в цей час, якщо не раніше, стартує "броунівський рух": часто безладний і безграмотний секс, який призводить до статевих інфекцій і абортів. Якщо до цього додати експансію підліткового куріння, то ризик безпліддя зростає ще більше. Сьогодні в Росії 6 млн безплідних пар. Надалі їх більшатиме.

Чисельність населення може скоротитися на 30 мільйонів

Аборти роблять переважно безкоштовно. А за спробу екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) бездітна сім"я викладає 50–60 тис. рублів. Плюс 20 тисяч на ліки. Черга на ЕКЗ за рахунок засобів скарбниці велика і ледь просувається. Але й це не головна перешкода для бурхливого дітонародження.

Основна проблема в тому, що принади споживацтва й гедонізму почали затьмарювати в суспільній свідомості цінності сімейного життя й щастя мати дітей. "Кілька дітей сучасній сім"ї не потрібно, — стверджує Володимир Архангельський, старший науковий співробітник Центру з вивчення проблем народонаселення економічного факультету МДУ. — Значущість кількох дітей програє в порівнянні з цінностями кар"єрного росту й дозвілля".

Нині малодітні не лише городяни — скоро й у селян буде та ж ситуація. Середній коефіцієнт народжуваності в країні — 1,3. Для простого відтворення населення (без приросту чисельності) необхідний показник 2,15 — 2,2. Проте це лише мрії. Навіть у Ірландії — а це чемпіон Європи з народжуваності — середньостатистична жінка народжує двічі. У Франції — 1,9. Але для Європи низька народжуваність не така страшна: там вища тривалість життя, менша смертність і більше мігрантів. Росія ж поки що позбавлена цих переваг. Тільки за січень–листопад 2006-го росіян поменшало на 520,7 тис.

Підраховано: для вирішення демографічних проблем Росії потрібно, щоб у сім"ї було як мінімум три дитини. "Проте зазвичай наші багатодітні сім"ї за межею бідності, — зауважує Олександра Очирова, голова комісії Суспільної палати з питань соціального розвитку. — Для таких сімей слід створити систему соціального супроводу. Повинна існувати впевненість, що дитині гарантовано не лише виживання, але й розвиток. Що сім"я зможе вигодувати, взути й одягнути дитину, дати їй освіту, влаштувати в житті так, щоб її права як громадянина були повністю реалізовані".

"Є така магічна цифра — два з гаком відсотки ВВП, — говорить один із авторів Національної програми демографічного розвитку Росії Євген Юр"єв. — Країни, що активно займаються сімейною політикою, стільки витрачають тільки на допомогу. А в нас? Якщо скласти всі заплановані витрати на поліпшення демографічної ситуації, включаючи "материнський капітал", вони становитимуть 0,7 відсотка ВВП. Потрібні заходи, що створюють відчуття довгострокової стабільності в сім"ї".

Якщо їх не вжити, результату не буде, переконаний директор Інституту етнології й антропології РАН Валерій Тишков. За його словами, "потрібна всеохоплююча політика материнства, дитинства, сім"ї, але поки що в нас такої політики немає".

У нещодавній доповіді ООН є прогноз: до 2050 року чисельність населення Росії може скоротитися на 30 млн. Час для перелому ситуації поки що є. Ось тільки чи готові росіянки народжувати?

Зараз ви читаєте новину «У Росії зростає народжуваність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі