неділя, 05 серпня 2007 17:46

У Росії заборонили добувати чорну ікру

З 1 серпня протягом десяти років у Росії заборонено добувати чорну осетрову ікру. Тепер це можуть робити лише рибні господарства, яких у країні не більш ніж десяток. Невеликі партії ікри виловлюватимуть для наукових досліджень.

За останні 15 років у Каспійському морі стало в сорок разів менше осетрових. Учені прогнозують, що вже через три роки риба взагалі може зникнути. Влада сподівається відновити її популяцію, заборонивши ловлю.

Більшість ікри добувають браконьєри. Щоб зупинити їх, усю конфісковану в них рибну продукцію знищуватимуть. Раніше після вилучення партія риби здебільшого потрапляла на ринок і все одно приносила прибутки контрабандистам. Так Росія щороку втрачала щонайменше $500 млн.

Через цю заборону чорної ікри на ринку поменшає. За прогнозами експертів, на цей продукт буде дефіцит. Стане проблематичним купити його навіть нелегально.

— Обмежувальні санкції тимчасові, — повідомив голова Комітету Ради Федерації з аграрно-промислової політики та рибальства Геннадій Горбунов. — Як тільки популяція білуг, севрюг і осетрів відновиться, можна повертатися до видобутку цінної риби. Але це буде не раніше ніж через десять років.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонили добувати чорну ікру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі