понеділок, 16 липня 2007 16:41

У Празі понівечили могили солдатів

Із 48 могил радянських солдатів на Ольшанському цвинтарі в Празі зникли бронзові таблички з іменами. Це найвідоміший меморіальний комплекс полеглим у Другій світовій війні в Чехії.

За останні кілька місяців це вже третій випадок такого вандалізму. Загалом пошкоджено 102 могили.

Празька поліція стверджує, що ці понівечені могили не мають нічого спільного з політикою. Мовляв, таблички знімають, щоб здати їх на брухт. За одну бронзову деталь зловмисники отримують близько 400 крон (98 грн).

Російське міністерство закордонних справ одразу закликало покарати винних і посилити охорону інших радянських військових пам"ятників. Згадали також нещодавній випадок у місті Брно.

Там віце-бургомістр Рене Пелан вночі зрізав із пам"ятника воїнам Червоної Армії серп і молот. Їх досі не повернули на місце. МЗС Росії незадоволене тим, що урядовця покарали лише адміністративним штрафом.

Водночас у Грузії молодіжна організація "Союз грузино-російської дружби" вимагає від президента Михаїла Саакашвілі, 39 років, закрити музей радянської окупації. Мовляв, Росія багато дала Грузії для розвитку і збереження нації. А музей розпалює ворожнечу між двома країнами.

Грузинські націоналісти виступають категорично проти закриття музею. У ньому містяться матеріали 1921–1991 років: фотографії, документи, речі дисидентів та репресованих.

Відкриття подібного музею в Києві підтримав президент України Віктор Ющенко, 53 роки. Сказав, що віддасть до нього свої особисті речі.

Зараз ви читаєте новину «У Празі понівечили могили солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі