четвер, 21 серпня 2008 18:17

У Польщі встановлять американські протиракетні системи

США та Польща підписали угоду про розміщення на польській території американських систем протиракетної оборони. Найближчим часом її має ратифікувати польський парламент. Переговори із приводу ПРО мали розпочатися восени. Однак напад Росії на Грузію переконав польський уряд у необхідності якнайшвидшого встановлення американського обладнання.

Уряд США збирається захищатися ПРО від потенційного нападу Ірану. На початку липня цього року подібну угоду із США підписала Чехія.

96 американських зенітно-ракетних комплексів розмістять на околицях польського міста Слупськ. Американці також фінансуватимуть модернізацію польської армії. Витратять на це $20 млрд.

Польський прем"єр-міністр Дональд Туск заявив, що його країна не нестиме фінансову відповідальність за ракети. Якщо уламки від ракет потраплять у громадянські будівлі, компенсацію має сплачувати США.

У Росії заявляють, що розміщення американських ПРО неподалік кордонів Російської Федерації спричинить відповідну реакцію російських збройних сил. Вони перенацілять свої ракети в бік американських.

— Ці угоди загрожують не тільки Росії, а й країнам, де США розміщують свої протиракетні системи, — каже Володимир Масорін, колишній головнокомандуючий Північним флотом Росії. — Населення Польщі та Чехії ввели в оману. Люди не розуміють, що розміщення ПРО на території їхніх країн є прямою загрозою для них самих.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі встановлять американські протиракетні системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі