понеділок, 24 вересня 2007 17:27

У північних морях з"являються нові острови

Танення льодовиків навколо півострова Шпіцберген призвело до появи нових островів, яких немає на жодній карті світу.

Острови проступають над рівнем моря на виході з заток-фіордів. Раніше над ними були льодовики, тому про їхнє існування ніхто не підозрював. Площі суші невеликі — не більш як квадратний кілометр. Однак сам факт їхньої появи свідчить про значні зміни клімату.

— Льодовики тануть із величезною швидкістю. Ми вже бачимо прямі наслідки цього процесу, — каже дослідник Норвезького полярного інституту Кім Хольмен. — Цього року дуже постраждала популяція полярних ведмедів та тюленів на Шпіцбергені. Морський лід, необхідний їм для полювання, розтанув надто рано.

Нині арктичний морський лід вже відступив нижче рекордного мінімуму, зафіксованого 2005 року. І він продовжує танути. Комісія ООН, яка займалася вивченням цього питання, заявила, що до кінця ХХІ ст. арктичні льодовики можуть зникнути повністю.

Через це постраждають місцеві жителі та звірі. Однак такий стан речей може бути корисним для тих, хто хоче видобувати нафту в досі неосвоєних північних водах.

Зараз ви читаєте новину «У північних морях з"являються нові острови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі