пʼятниця, 08 серпня 2008 17:51

У Південній Осетії почалася війна

Автор: фото: REUTERS/Irakli Gedenedze
  У п’ятницю, 8 серпня, житель Південної Осетії вітає грузинські війська, що наступають на столицю автономії Цхінвалі. Урядова армія контролює більшу частину бунтівної території
У п’ятницю, 8 серпня, житель Південної Осетії вітає грузинські війська, що наступають на столицю автономії Цхінвалі. Урядова армія контролює більшу частину бунтівної території

У ніч на 8 серпня грузинські війська атакували місто Цхінвалі, столицю Південної Осетії. За декілька годин до того президент Грузії 40-річний Михаїл Саакашвілі наказав припинити обстріл осетинських селищ, який тривав останні дні.

— У нас немає бажання воювати з вами, — заявив він у телевізійному зверненні до осетинів. — Не роздмухуватимемо конфлікт і почнемо переговори — прямі, багатосторонні, будь-які.

Однак опівночі Цхінвалі оточили танки. Селища бомбардували мінометами й літаками. Воєнні дії розпочалися через те, що Осетія не прийняла запропонованого миру. О 23.10 обстріляли селище Тамарашені, кажуть у міністерстві внутрішніх справ Грузії.

Під час обстрілів у п"ятницю загинули 18 мирних жителів. Люди розповідають, що в столиці Південної Осетії від куль сховатися неможливо. Снаряди потрапляють крізь вікна у квартири. У підвалах ховатися небезпечно: будинки підривають.

8 серпня, за твердженням міністерства оборони Грузії, її війська майже повністю контролювали Цхінвалі, а також 11 найбільших осетинських селищ. Президент автономії Едуард Кокойти, 43 роки, поїхав до Абхазії.

Пересічні осетини також залишають домівки. Перебираються до родичів і знайомих у Росію.

— Ми їдемо до Владикавказа, тому що минулої ночі було страшно, діти не спали, плакали, — каже Алла зі Цхінвалі. — У мене їх двоє: Едикові 4 роки, Артуру 1 рік.

Навіть розгром повстанців спокою не принесе

Прем"єр-міністр РФ Володимир Путін звинувачує Грузію в агресії. І запевняє, що "буде відповідь". За його словами, російські миротворці, які постійно перебувають в Осетії, поки що не розпочинають бойових дій. Однак літаки почали бомбардувати грузинські міста.

Михаїл Саакашвілі оголосив мобілізацію резервних військ. Припускають, що невдовзі почнеться й загальна.

— Я вважаю, наш президент має рацію, — каже тбіліський студент 27-річний Давид Арвеладзе. — Осетія — невід"ємна частина Грузії. Однак війну треба закінчити якнайшвидше. Інакше восени нам не дадуть приєднатися до НАТО.

Бачо, батько Давида, сина не підтримує. Чоловік воював у Південній Осетії в 1990-х. Він переконаний, що навіть  розгром тамтешніх повстанців спокою не принесе.

— Ситуацією керують люди, яким начхати і на Осетію, і на Грузію. Кокойти, Саакашвілі, Путін — вони всі переслідують власні політичні цілі, серед яких миру в регіоні немає, — говорить Бачо.

Грузинсько-осетинський конфлікт триває понад 15 років. Керівництво Південної Осетії, в якій живуть 80 тис. людей, прагне приєднати автономію до Російської Федерації.

Зараз ви читаєте новину «У Південній Осетії почалася війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі