пʼятниця, 09 серпня 2019 07:15

У парламенті вивісили колоніальний прапор

Страйк службовців ­загрожує паралізувати один із найбільших азіатських фінансових центрів — Гонконг. Протестувальники блокують дороги й тунелі, а також порушили рух метро й автобусів. У міжнародному аеропорту скасовано понад 200 рейсів різних авіакомпаній. Тут працює лише одна злітно-посадкова смуга.

Жителі Гонконгу від 9 червня виступають проти законопроекту про екстрадицію. Згідно з ним, громадян автономного ­регіону, яких у Пекіні вважають ­винними в якомусь злочині, можуть видавати на материковий Китай. Раніше Гонконг відмовлявся екстрадувати своїх громадян. ­Китайська Народна Республіка порушує права і свободи людей, має непрозору судову систему та застосовує тортури й смертну кару, кажуть правозахисники.

Офіційне китайське агентство Сіньхуа попередило, що "центральний уряд не сидітиме склавши руки" і не дозволить протестам тривати. Китайські силовики проходять посилені тренування з придушення масових заворушень.

Глава адміністрації Гонконгу Керрі Лем заявила, що внаслідок протестних виступів ситуація в суспільстві стала небезпечною й нестабільною. За її словами, протестувальники кидають виклик національному суверенітету країни. Лем нагадала, що адміністрація відмовилася від розгляду поправок до закону про екстрадицію. Це мало б утихомирити протести. Проте демонстранти вимагають амністувати арештованих. Влада не погоджується.

Масові протести в Гонконзі поновилися вранці 1 липня. Протестувальники вийшли на вулиці, перекрили низку магістралей і прорвалися в будівлю парламенту. Захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор.

2 липня прем'єр-міністр Керрі Лем заявила, що законопроект про екстрадицію більше не буде вноситися до Законодавчої ради ­Гонконгу.

1 липня 1997 року Гонконг вийшов з-під юрисдикції Великої Британії і став особливим адміністративним районом КНР. Отримав особливі права за принципом "одна країна, дві системи". До 2047-го Китай гарантував одному з найбільших фінансових центрів Азії невтручання в принципи його економічної діяльності та базові свободи.

2 мільйони людей вийшли на вулиці Гонконгу 16 червня. У перші дні акцій поліція застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі проти демонстрантів. Кількох поранили, одна людина загинула — зірвалася з будівельного риштування, намагаючись повісити протестний плакат. Глава адміністрації Гонконгу Керрі Лем публічно попросила вибачення за загострення ситуації, однак відмовилася йти у відставку.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті вивісили колоніальний прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі