понеділок, 20 серпня 2007 15:56

У парламент Казахстану пройшла одна партія

Автор: фото: reuters/shamil zhumatov
  Працівник виборчої комісії (праворуч) допомагає президентові Казахстану Нурсултану Назарбаєву після того, як той віддав свій голос на парламентських виборах
Працівник виборчої комісії (праворуч) допомагає президентові Казахстану Нурсултану Назарбаєву після того, як той віддав свій голос на парламентських виборах

Минулої суботи в Казахстані відбулися вибори до парламенту. Семивідсотковий бар"єр подолала лише одна партія "Нур Отан" — у перекладі "Світло Батьківщини". Її очолює президент країни Нурсултан Назарбаєв, 67 років. Партія отримала 88,05% голосів виборців.

"Нур Отан" займе 98 із 107 місць у парламенті. Ще дев"ять крісел отримають представники Асамблеї народу Казахстану. Цей консультаційний орган також очолює Назарбаєв.

У виборах брали участь сім партій. Усі, крім переможця, набрали менше 5% голосів. Не пройшли найпопулярніші опозиційні партії "Ак Жол" ("Світлий шлях") та Національна соціал-демократична партія. Комуністи вирішили бойкотувати вибори.

Нурсултан Назарбаєв править країною вже 18 років. На останніх президентських перегонах 2005-го він отримав 91% голосів. Минулого травня провів конституційну реформу, що дозволяє переобиратися на посаду необмежену кількість разів.

Президентські вибори дворічної давнини ОБСЄ тоді назвала недемократичними. Цього разу спостерігачі ОБСЄ зазначили, що Казахстан досяг значного прогресу. Керівник групи спостерігачів Консіліо Ді Ніно назвав вибори "черговим етапом в еволюції Казахстану до демократичної держави". Незважаючи на порушення, виборчий процес визнали вільним і прозорим. Говорять навіть про реальні шанси країни очолити ОБСЄ 2009 року.

Опозиційні партії заявляють, що результати сфальсифіковано. Оприлюднені цифри партія "Ак Жол" назвала "повним абсурдом". Лідер Національної сіоціал-демократичної партії Булат Абілов заявив, що замість 4,6% голосів його політична сила мала отримати щонайменше 30%.

Казахстан — другий постачальник газу й нафти в світі після Росії. Західна Європа дуже зацікавлена в поставках казахських нафтопродуктів. Деякі експерти вважають, що саме через це ОБСЄ закриває очі на порушення під час виборів.

Зараз ви читаєте новину «У парламент Казахстану пройшла одна партія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі