четвер, 09 серпня 2007 17:53

У Пакистані можна купити нирку за 300 доларів

Автор: фото: REUTERS/Asim Tanveer
  Пакистанець Амджад Алі показує шрам на тілі після операції з видалення нирки. Він продав її на пересадку за 300 доларів. У Пакистані торгівля людськими органами законна, тому країну називають ”ринком нирок”
Пакистанець Амджад Алі показує шрам на тілі після операції з видалення нирки. Він продав її на пересадку за 300 доларів. У Пакистані торгівля людськими органами законна, тому країну називають ”ринком нирок”

Щороку медики у світі отримують 21 тис. людських печінок для трансплантації. Тоді як, за даними Світової організації з охорони здоров"я, їх потребують принаймні 90 тис. хворих.

Через гостру нестачу органів для пересадки тяжко хворі люди з багатих країн їдуть до бідніших Китаю, Пакистану, Туреччини, Колумбії, Філіппін та до Африки. Там потрібні органи можна купити у живих донорів. Таким чином розвивається великий напівлегальний і набагато дешевший ринок з продажу людських органів.

У США людина, коли віддає орган на пересадку, отримує $30 тис. У Південній Африці донорові заплатять $700, у Пакистані — $300–1000. Досить часто у цих країнах після операції виникають ускладнення — кровотечі, інфекції. Донори майже не отримують медичної допомоги й нерідко помирають.

Міжнародні організації намагаються якщо не заборонити, то бодай контролювати продаж донорських органів. Але це важко, бо завжди можна знайти спосіб обійти обмеження.

У Китаї недавно заборонили використовувати для пересадки органи живих людей. Обмежили трансплантацію для іноземців. Проте використовують органи страчених злочинців. Процедура цілком законна й відкрита для контролю. Дозвіл отримують від самих засуджених або їхніх родичів.

53-річному жителю Гонконгу Полові Лі, який мав рак печінки, удома лікарі відмовили в операції. Друг порадив йому лікарню на сході Китаю. Там він отримав орган від страченого в"язня. За операцію заплатив близько $33 тис.

— Лікарня має контакти з багатьма в"язницями, — говорить Пол Лі. — Я отримав печінку від страченого з міста Хейлонґянґ. Дуже вдячний своєму донорові.

Зараз ви читаєте новину «У Пакистані можна купити нирку за 300 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі