пʼятниця, 30 листопада 2007 17:14

У неділю росіяни оберуть новий парламент

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  Жителька Ямало-Ненецького автономного округу Росії голосує на мобільній виборчій дільниці. Жителі віддалених регіонів почали голосувати за кілька днів до офіційного дня парламентських виборів
Жителька Ямало-Ненецького автономного округу Росії голосує на мобільній виборчій дільниці. Жителі віддалених регіонів почали голосувати за кілька днів до офіційного дня парламентських виборів

У неділю 2 грудня в Росії проходитимуть вибори до парламенту.

За місяць до того  31-річну Ганну, вчительку з міста Улан-Уде, та її колег запросили до учительської.

— Нас попросили підписати заяву про те, що ми обіцяємо на виборах проголосувати за "Єдину Росію", — розповідає Ганна. — Я сказала, що хочу віддати голос за іншу партію, але мені таким тоном сказали підписувати, що відмовитися було просто неможливо.  Натякнули, що я можу втратити роботу.

У виборах братимуть участь 11 політичних партій з 85 офіційно зареєстрованих. Нині опитування свідчать, що переможе провладна "Єдина Росія" — вона набере до 60% голосів. На початку місяця її очолив президент Володимир Путін, 55 років.

На цих виборах діятимуть нові правила. ЦВК підвищила прохідний бар"єр із 5% до 7%. Експерти кажуть, що таким чином більшість опозиційних партій автоматично втрачають шанс потрапити до Думи. Шанс має лише Компартія. Їй прогнозують близько 14%.

Вибори проходитимуть за пропорційною системою. Тобто участь у них братимуть лише політичні партії. Тому з Думи зникнуть незалежні депутати.

29 листопада, у останній день передвиборчої агітації, Володимир Путін звернувся до громадян Росії з закликом прийти на вибори й віддати голос за його партію. Щоб заохотити росіян до голосування, Кремль скористався послугами найбільших російських мобільних операторів. На прохання президента, вони висилають своїм абонентам СМС із запрошеннями на вибори. Контролювати явку повинні керівники підприємств, навчальних закладів та інших установ. Деякі росіяни діляться враженнями в Інтернеті.

— Сьогодні моя дружина прийшла додому шокована, — пише житель Єкатеринбурга. — Вона як керівник державної компанії отримала завдання сказати працівникам, які живуть у різних частинах міста, взяти відкріпні талони і приїхати голосувати до Кіровського району. 2 грудня вона повинна всіх обдзвонити і скласти список тих, хто проголосував. До окремого списоку потрібно занести тих, хто не віддав голос за "Єдину Росію".

Зараз ви читаєте новину «У неділю росіяни оберуть новий парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі