середа, 20 червня 2007 17:11

У небезпеці три шедеври

Ось уже 40 років Всесвітній фонд пам"яток захищає архітектурні шедеври по всьому світу. Список 100 шедеврів, які перебувають у небезпеці, оголошують кожні два роки.

Головне завдання — привернути увагу громадськості до проблеми збереження культурної спадщини. Складати список допомагають експерти в галузі археології, архітектури, історії мистецтва. Для багатьох світових шедеврів оголошення в цьому списку — єдиний шанс на порятунок.

На території колишнього Радянського Союзу є дев"ять місць, відзначених Всесвітнім фондом пам"яток. Три з них — на території Російської Федерації. Це, зокрема, унікальна "лінія горизонту" в Санкт-Петербурзі. Незвичайні архітектурні рішення північної столиці зробили її шедевром світової культури. Проте в Петербурзі збираються будувати хмарочос для "Газпрому", що, поза сумнівом, зіпсує краєвиди міста.

Окрім "лінії горизонту", під загрозою опинилася й Башта Менделєєва, теж розташована в північній столиці, на території Інституту Менделєєва. На вершині башти — обсерваторія, а зовні — годинник. Він довго визначав точний час у Росії. Більш того, це був єдиний годинник, який працював в місті під час блокади.

Третьою пам"яткою під загрозою руйнування на території Росії виявився Храм ікони Божої Матері в Теплово Нижегородської області. 

Зараз ви читаєте новину «У небезпеці три шедеври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі