понеділок, 09 квітня 2007 16:51

У Москві заборонили мітинги біля пам"ятників

Демонстрації і акції протесту в Москві можна проводити лише тоді, коли густота учасників становитиме дві людини на квадратний метр. Такий закон прийняла минулого тижня міська дума.

Ним заборонили організовувати масові акції поблизу історичних пам"яток. А в приміщенні кількість людей повинна відповідати кількості посадочних місць.

— Закон розробили виключно для безпеки громадян, — заявляє Анатолій Петров, заступник мера Лужкова і автор законопроекту.

— Документ свідчить: ніде немає такого страху перед громадською активністю, як у Москві, де проходять основні політичні події, — каже натомість Вадим Прохоров, юрист опозиційного "Союза правых сил". — Влада дуже боїться. Столичні чиновники і раніше чинили перепони організаторам усіх акцій, а тепер вирішили "закатати це діло в асфальт".

Порівняно з московським, загальнонаціональне законодавство містить менше обмежень на проведення акцій. Зокрема, заборонено організовувати масові зустрічі на території небезпечних виробничих об"єктів, у судах і тюрмах, нафто- і газогонах, на залізничних шляхах.

Прийнятий закон набуде чинності через десять днів після того, як документ підпише мер. Лужков зробить це приблизно через тиждень. Таким чином, менш ніж за місяць влада буде в змозі контролювати всі масові акції в російській столиці. Мітингувальники не зможуть зустрічатися у своїх улюблених місцях — біля пам"ятників Пушкіну і Карлу Марксу. Доведеться їхати далі від центру міста.

Зараз ви читаєте новину «У Москві заборонили мітинги біля пам"ятників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі