середа, 02 липня 2008 19:07

У Монголії почалася революція

Центральні вулиці столиці Монголії Улан-Батора з неділі перекриті. У місті ввели комендантську годину. Таким чином президент країни Намбарин Енхбайар, 50 років, вирішив боротися з некерованими масовими протестами, що почалися одразу після парламентських виборів 29 червня.

За результатами голосування, перемогла правляча Народна революційна партія. Вона отримала 46 із 76 місць у парламенті, який називається Державний хурал. Після оголошення результатів кілька десятків тисяч монголів вийшли на вулиці. Вони стверджують, що результати сфальсифіковані.

— Ми голосували за демократію, а не за цю банду колишніх комуністів. Вони довели країну до дна, — каже один із опозиціонерів Магнай Отгоньяргал.

Протестувальники, озброєні камінням і палками, напали на поліцейських і підпалили штаб-квартиру Народної партії. Частина маніфестантів виносила картини з Художнього музею та телевізори з магазинів. Під час заворушень пограбували Національну філармонію.

Поліцейські застосували проти демонстрантів і мародерів газ, гумові кулі та водомети. Заарештували кілька сотень молодиків. На ранок середи безпорядки вдалося значною мірою вгамувати. Почав працювати громадський транспорт і відкрилися магазини.

Президент визнав можливість фальсифікації під час виборів, однак закликав мітингувальників до порядку.

Монголія є однією з найменш населених країн світу. На території, у більш ніж 2,5 разу більшій за українську, живуть 3 млн людей. Більшість монголів досі веде кочовий спосіб життя. За офіційною статистикою, середній річний дохід у країні дорівнює $1500.

Зараз ви читаєте новину «У Монголії почалася революція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі