середа, 09 квітня 2008 16:56

У Косово відкрили посольство США

У столиці Косова Приштині у вівторок відкрили американське посольство. Воно стало третім іноземним представництвом у регіоні. За останній місяць посольства в ньому відкрили Німеччина та Швейцарія.

На церемонії відкриття був присутній президент краю 56-річний Фатмір Сейдіу та іноземні дипломати. Офіційний представник держдепартаменту США Шон Маккормак заявив, що відкриття посольства "підкреслює прагнення США встановити міцні двосторонні відносини". Кандидатура посла США в Косові поки що не відома.

Парламент Косова проголосив в односторонньому порядку незалежність краю від Сербії 17 лютого цього року. Рішення дестабілізувало ситуацію в регіоні. У Сербії почалися масові заворушення. На мітинги в Белграді вийшли сотні тисяч сербів. Демонстранти підпалили американське посольство, розбили вітрини ресторанів швидкого харчування "МакДональдз".

До прикордонних із Сербією районів спрямовано війська ООН. Місяць тому в місті Мітровіца почалася перестрілка з сербами.  Загинув український миротворець 25-річний Ігор Кіналь із Тернопільщини. Поранення отримали 22 польських миротворця.

Незалежність Косова визнали 30 країн, зокрема США, Канада, Японія, Німеччина, Франція, Велика Британія та Італія. На підтримку Сербії виступають Росія та Китай. Україна поки що не визначилася з рішенням про визнання незалежності краю.

У Косові з населенням 2,2 млн, більшість якого складають албанці, проживає майже 100 тис. етнічних сербів. Їх уряд пропонує ООН розділити територію Косова.

Зараз ви читаєте новину «У Косово відкрили посольство США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі