четвер, 12 липня 2007 15:54

У Європі заборонили ртутні термометри

На території країн — членів Європейського Союзу заборонили виготовляти і продавати неелектричні прилади, що містять ртуть. Таке рішення прийняли, щоб захистити довкілля.

До 90% ртуті, яку містять різні пристрої, припадає на медичні термометри. На думку членів промислової комісії ЄС, після заборони їх виробляти, щорічний випуск цього важкого металу зменшиться на 33 тони.

Утім, не всі парламентарі підтримали ідею. Мартін Колленен зокрема переконаний, що після заборони виробники та сервісні центри збанкрутують. А природі завдадуть ще більшої шкоди.

— Споживачі мають дуже багато таких приладів. У випадку поломки вони їх викидатимуть. А ефективної технології утилізації ртуті немає, — пояснює Колленен.

Виробникам ртутних термометрів дали два роки, щоб перейти на виготовлення нових. Старі барометри, термометри та прилади для вимірювання тиску ще можна ремонтувати і перепродувати.

Ртутні прилади дозволяється ввозити з інших країн. Але лише ті, які виготовили понад 50 років тому. Використовувати їх можна буде не за призначенням, а як антикваріат.

Зараз ви читаєте новину «У Європі заборонили ртутні термометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі