середа, 13 червня 2007 17:35

У Джорджа Буша вкрали годинник

Автор: фото: REUTERS
  Під час свого візиту до Албанії президент США вирішив відхилитися від запланованої програми і заїхати у селище Фуше-Крудже. Під час вітання з його жителями з лівої руки Буша зник годинник
Під час свого візиту до Албанії президент США вирішив відхилитися від запланованої програми і заїхати у селище Фуше-Крудже. Під час вітання з його жителями з лівої руки Буша зник годинник

Минулої неділі американський президент Джордж Буш, 60 років, відвідав Албанію. Він став першим керівником США, який побував у цій балканській країні. Зустрічали його як героя. Та після семи годин, які з найкращою охороною у світі глава Білого дому провів у Албанії, у нього з руки поцупили годинник.

Як тільки літак Буша приземлився, на його честь почався салют із гармат. По дорозі до столиці, міста Тірани, на стовпах майоріли албанські й американські прапори. Тисячі людей стояли з плакатами. На них було написано, що народ Албанії гордиться партнерством із США.

Під"їжджаючи до албанської столиці, Буш дізнався, що на його честь перейменували одну з центральних вулиць міста. Пошта країни з нагоди візиту випустила три нові марки із зображенням Буша і Статуї свободи.

Албанія — одна з небагатьох мусульманських держав, які активно підтримують політику США. Після Другої світової війни за комуністичного правління диктатора Енвера Ходжі країна була ізольованою від зовнішнього світу. Ходжа називав Албанію раєм і боявся ворожого захоплення. Через це на її території збудували понад 600 тис. бетонних бункерів і вогневих рубежів.

Зараз країна залишається однією з найбідніших у Європі. Албанці вважають США зразком демократії. Прагнуть приєднатися до НАТО і вступити до Євросоюзу.

На завершення візиту Джордж Буш із дружиною поїхали до селища Фуше-Крудже. Там президент порушив засторогу охоронців і пішов вітатися з натовпом прихильників. Ті тисли йому руки, обіймали, фотографували. Одному чоловікові вдалося покуйовдити президентську чуприну, а якась жінка зуміла навіть поцілувати Буша в щоку.

Буш носив годинник компанії "Таймекс" за 50 доларів

Американський президент був без піджака і краватки. Закотив рукави на сорочці. Він усміхався і посилав повітряні поцілунки. Саме під час цього виявлення загальної любові в Буша з лівої руки зник годинник. На відео добре видно, що годинник є. Тоді руку президента хтось хапає над кистю, і вже за секунду годинник зникає.

Албанська й американська влада крадіжку заперечують. Проте слова різних посадовців кардинально відрізняються. Речники Буша стверджують, що президент певної миті зняв годинник і поклав у кишеню. Хоч на відеозаписі цього не видно. Албанський охоронець розповів, що годинник упав з руки президента, і його підняли люди з оточення.

Джордж Буш носив годинник компанії "Таймекс" за $50. Отримав його в подарунок від одногрупника в Єльському університеті. Той згодом став віце-президентом компанії. На пристрої є напис "Джордж Буш Президент 20 січня 2001".

Буш — 43-й американський президент. Керує США вже шостий рік, і за цей час не раз потрапляв у незґрабні ситуації. Приміром, зачепився за телевізійне обладнання на зустрічі з виборцями. Іншого разу вдарився головою, заходячи до гелікоптера.

Фотографи зняли, як Буш дивився у бінокль із закритими лінзами. Торік на самміті "Великої вісімки" він забув вимкнути мікрофон, коли неформально розмовляв із прем"єром Британії Тоні Блером. Нещодавно під час прес-конференції на нього випорожнилась пташка.

Якось, запрошуючи до мікрофона дружину, він поплескав її по сідницях. Під час публічних виступів Джордж Буш часто робить граматичні помилки, вигадує нові слова, плутає прислів"я. Інколи видає дивні речення: "Я знаю, що людина і риба можуть мирно співіснувати", "Це честь для мене — потиснути руку відважного іракця, яку йому відрізав Саддам Хусейн". Манеру говорити Джорджа Буша вже прозвали "бушизмом".

— Коли я вперше познайомився з Бушем, то зрозумів дві речі, — згадує колишній радник президента з питань зовнішньої політики Річард Перл. — Перше — він не дуже розумний. Друге — він не боїться задавати запитання, які це показують.

Зараз ви читаєте новину «У Джорджа Буша вкрали годинник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі