понеділок, 19 березня 2007 14:51

У древніх римлян та греків були книги рекордів

"Римський імператор Клавдій близько 38 року н.е. одружився втретє. Взяв за дружину на 34 роки молодшу родичку Валерію Мессаліну. Та була невірною чоловікові й мала багато сексуальних контактів з іншими.

Якось вона влаштувала своєрідний сексуальний марафон, на який викликала найвідомішу в Римі повію. В результаті змагання Мессаліна перемогла, дійшовши до 25 раунду".

Шведські археологи  Аллан і Сесілія Клінне видали "Книгу древніх рекордів". Науковці вивчали старі манускрипти. Вони стверджують, що раніше греки та римляни полюбляли влаштовувати змагання та встановлювати рекорди.

Тодішні вчені записували досягнення, а знатні люди переповідали їх одне одному на вечірках.

У манускриптах описані рекорди щодо природи людини та її досягнень. В одному з документів указано, що найвищий чоловік був заввишки 288 см, а найменший — 60 см.

Згідно з грецькими письменами, найвитриваліший бігун подолав за день 238 км. А якийсь солдат на змаганні випив 13,5 л вина — й упав мертвий.

Римський мислитель Пліній склав список хвороб, які завдають найбільше страждань. Перші недуги цього переліку — ті, які спричинені камінням у нирках, виразкою шлунка та головним болем.

До книги Аллана і Сесілії Клінне потрапила також згадка про катапульт, який стріляв на відстань 720 м. Там же можна прочитати про найдорожчу пташку, яку за 20 тисяч сестерцій (120 тис. євро) придбав римський імператор Гай Юлій Цезар.

У своїй праці шведські науковці згадують також дивні рекорди, яким самі не вірять. Так, за римськими письменами, найпримітивнішими людьми світу були німці. А найбільшими диваками — жителі сучасної Іспанії. Вони, за словами історика Страбона, зберігали в цистернах сечу, а потім приймали у ній ванну.

Зараз ви читаєте новину «У древніх римлян та греків були книги рекордів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі