понеділок, 11 серпня 2008 18:19

У Цхінвалі роздають російські паспорти

Увесь день 11 серпня під стінами парламенту в Тбілісі сидять люди. Вони втекли з Південної Осетії.

— У селах там не лишилося жодного грузина. Путін заявляє, що захищає своїх громадян. А грузини що, монстри? Чи в нас кров іншого кольору? — викрикують біженці.

За останні дні російські війська витіснили з Південної Осетії грузинську армію і зайняли столицю Цхінвалі. До автономії постійно прибувають нові миротворці з Росії. Тим осетинам, в кого ще немає російського громадянства, в екстреному порядку видають паспорти РФ.

Нині бойові дії розгортаються на території Грузії. У країні оголосили воєнний стан на 15 днів. Триває мобілізація резервних військ.

Російська авіація бомбила міста Горі, Поті, регіони Аджарія та Кахеті, скинула снаряди на базу Вазіані та військову частину аеродрому Тбілісі. Російські військовики запевняють, що мирні жителі від бомбардувань не страждають.

— Ми проводимо повітряну розвідку й наносимо удари лише по воєнним об"єктам, — заявляє заступник начальника генштабу збройних сил РФ Анатолій Ноговіцин. — По жодному з населених пунктів Грузії авіаударів не наносили.

Уночі підірвали порт. Ми боїмося, що танкери з нафтою вибухнуть

У грузинських містах Горі та Поті тим часом від бомбардувань загинуло 150 мирних жителів, понад тисячу — поранені.

— Люди складають усе в машини і їдуть до інших сіл, — розповідає Саміра з Поті. — Учора стріляли. Уночі підірвали порт. Ми боїмося, що танкери з нафтою вибухнуть.

За словами жінки, в місті не працюють телефон і радіо, пошкоджені лінії електропередач. Поранені лежать на вулицях, до лікарні важко дістатися. Саміра запевняє, що між людьми не було міжетнічних сутичок:

— Подруга моєї бабусі — осетинка, ми — росіяни, наші родичі — грузини та українці. Кому яке діло до національності? За що нам усе це?

11 серпня грузинське керівництво запросило в Росії тимчасового миру й початку переговорів. У зоні конфлікту грузини обіцяють припинити вогонь і створити коридор для біженців і поранених.

Відповідний документ уже підписав президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Угоду доставлять до Москви президенту РФ Дмитрові Медведєву французький та фінський міністри закордонних справ.

Зараз ви читаєте новину «У Цхінвалі роздають російські паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі