четвер, 15 листопада 2007 19:09

У білоруському Парижі побудують Ейфелеву вежу

У селищі Париж, що в Гомельській області Білорусі, вирішили побудувати Ейфелеву вежу. Це буде копія французької споруди, лише в десять разів менша. 30-метрову металеву конструкцію прикрашатиме хрест. Уночі він буде світитися.

У білоруському Парижі живе близько 400 осіб. Вони пишаються назвою свого населеного пункту. За однією з версій, так його назвали французькі солдати, які квартирували тут під час війни 1812 року. Однак, скоріше за все, селищу дав назву місцевий поміщик-франкофіл.

Ідея спорудження вежі належить ксьондзові Юозасу Бульці, настоятелю місцевого костелу Святої Анни. Він відомий  оригінальною суспільною діяльністю. У жовтні цього року відкрив у сусідньому селищі Мосар Алею тверезості. Ініціював створення антиалкогольного музею, де зберігаються самогонні апарати. Їх добровільно приносять місцеві жителі, які покинули пити. Також там є завірені в сільраді розписки, в яких люди зобов"язуються відмовитися від спиртного.

Ейфелеву вежу з елементів залізничних мостів у столиці Франції побудував 1889 року інженер Густав Ейфель. Він представив її на виставці наукових досягнень у Парижі. Більшості парижан споруда страшенно не сподобалася. Вони говорили, що вежа псує місто. Ейфель пообіцяв згодом розібрати її. Однак із часом люди звикли. Нині Ейфелева вежа — головний символ Франції.

Зараз ви читаєте новину «У білоруському Парижі побудують Ейфелеву вежу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі