середа, 07 листопада 2007 19:34

Тутанхамона можна побачити за 535 доларів

Більш ніж через 3 тис. років після смерті Тутанхамона, єгипетського фараона XIV ст. до н.е., його муміфіковане обличчя вперше можуть побачити всі охочі.

Мумія була у гробниці в Долині царів неподалік єгипетського міста Луксор. Минулої неділі її вийняли із саркофага й установили за скляною вітриною в передній частині усипальниці. Всередині постійно підтримують оптимальну для збереження останків фараона вологість та температуру повітря.

Мумію Тутанхамона виставили на всезагальний огляд, щоб зберегти її. Голова Вищої ради у справах залишок давнини Єгипту Захі Хавас каже, що в саркофагу вона найближчим часом розсипалася б на порох. Через відвідувачів, які щороку тисячами приходять до гробниці, в ній підвищується вологість.

Тутанхамон став одним із найвідоміших правителів Єгипту, хоча через ранню смерть — у 19 років — так і не встиг нічим відзначитися. Слава до нього прийшла через гробницю в Долині царів. Її, єдину з 65, не пограбували вандали. 1922 року поховання знайшли британці — археолог Говард Картер та лорд Карнарвон. Усередині залишалися всі 5398 предметів, які фараон мав використати в потойбічному житті. Серед них були золоті вироби загальною вагою понад 1,2 т.

Через те, що гробниця молодого правителя вціліла, з"явився міф про "прокляття Тутанхамона". Коли Горвард Картер уперше зайшов до неї, він помітив глиняну табличку з написом: "Вила смерті простромлять того, хто порушить спокій фараона". Британця це не злякало, але він боявся, що місцеві робітники не захочуть працювати. Тому швидко заховав табличку.

13 чоловік, які були присутніми під час відкриття гробниці, померли протягом 10 наступних років.

Серед них і лорд Карнарвон. Їхню смерть пов"язують із "прокляттям Тутанхамона". Однак учені стверджують, що лорд зайшов усередину одним із перших і міг вдихнути небезпечний грибок, який зберігався там 3 тис. років. Картер помер у 66-річному віці — через 17 років після знахідки.

Коли Горвард Картер знімав золоту маску й інші прикраси, то пошкодив мумію. Однак вона все одно досить добре збереглася і є унікальним видовищем. Торік подивитися на фараона під золотою посмертною маскою до Луксора приїхало 9 млн. осіб.

Торік подивитися на фараона приїхали дев"ять мільйонів чоловік

Щоб побачити Тутанхамона без маски, можна за $880 придбати білет на літак Київ–Каїр–Луксор–Київ. Із готелем проблем не буде, але краще забронювати номер наперед. Одномісний зі сніданком у двозірковому готелі коштує від $40 за добу. Потрапити в Долину царів можна за $15. Вхід до всіх гробниць безплатний, окрім Тутанхамонової. Це ще $10. Загалом — $945.

Дешевше буде скористатися 7-денним туром, які пропонують численні туристичні агентства. Найдешевший тижневий відпочинок у Хургаді коштує $440. Звідти за  екскурсію до Луксора доведеться заплатити $60–70. За вхід у Долину царів і гробницю Тутанхамона — $25. Загалом $535 плюс особисті витрати.

Зараз ви читаєте новину «Тутанхамона можна побачити за 535 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі