четвер, 24 травня 2007 17:55

Третина лікарень страйкує у Польщі

П"ятий день у Польщі страйкують медики близько 200 шпиталів — третини всіх лікувальних закладів країни. Організатори безстрокового протесту кажуть, що до кінця місяця працювати відмовиться половина польських лікарів.

Система охорони здоров"я Польщі відрізняється від української. Громадяни відраховують 9% зарплати у Національний фонд здоров"я. Стільки ж перераховують працедавці. Частину коштів фондові також виділяє держава.

Донині відсоток, який отримував фонд, постійно зростав. Відповідно лікарі щороку отримували більшу зарплатню. Тепер уряд повідомив, що збільшення вже не буде.

Польські лікарі влаштовують страйк другий рік поспіль. У 2006-му вони таки домоглися підвищення зарплати на третину. Тепер знову вимагають збільшення.

У різних шпиталях протест проходить по-різному. Одні медики взагалі не вийшли на роботу, взявши відпустку. Інші залишаються на робочих місцях, але не приймають хворих. У місті Битом у спеціалізованій лікарні N4 на роботу не прийшли майже всі медики.

— Ми не проводимо операцій, поліклініки закриті, — каже Анна Добкєвич зі страйкового комітету. — Працюємо, як у святкові дні.

Більшість лікарень у країні займаються лише тими пацієнтами, життя яких під загрозою. Людей, які раніше записувалися на прийом або мали заплановані обстеження чи операції, відсилають додому. Найчастіше хворі спокійно ставляться до відмов у прийомі. Бо про запланований страйк говорили напередодні його початку.

Проте у деяких містах медики бояться страйкувати, тому лише повісили відповідні плакати й продовжують працювати. Торік під час акції деякі телеканали показували страждання хворих, яким лікарі відмовлялися допомагати.

Тоді дехто втратив роботу. Ґжеґожу Байору із Центру здоров"я матері й дитини в місті Катовіце після страйку не продовжили трудову угоду. Нині його заклад лише вивісив плакати на підтримку страйку.

— Люди не хочуть ризикувати, — пояснює лікар.

Польські медики збираються страйкувати, доки влада не погодиться на переговори. Прем"єр-міністр Ярослав Качинський, 57 років, твердить, що додаткових 11 млрд злотих у бюджеті немає. Мовляв, із задоволенням платитимуть більше, коли держава розбагатіє.

Зараз ви читаєте новину «Третина лікарень страйкує у Польщі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі