вівторок, 22 січня 2008 17:04

Третій місяць страйку дав перші прибутки

13 січня через страйк сценаристів у США була скасована церемонія вручення другої за престижністю нагороди Золотий глобус. Гільдія сценаристів погрожує зірвати і вручення "оскарів" 24 лютого.

Письменники з листопада минулого року вимагають більших прибутків від продажу фільмів на DVD, через інтернет і мобільні телефони. Страйк уже коштував студіям сотні мільйонів доларів і поставив під погрозу сезон кінопремій Голлівуда.

У неділю вимоги сценаристів частково задовольнили. Гільдія кінорежисерів США уклала трирічну угоду з американськими кіностудіями й телекомпаніями про підвищення авторських виплат сценаристам від продажу фільмів через Інтернет. Проте автори  надалі вимагатимуть більших відсотків від продажу фільмів на DVD.

— Це робиться для того, щоб 12 тисяч драматургів отримали свою справедливу долю в мільярдних прибутках, що надходять за рахунок їхніх мозків, — каже сценарист Марк Зікрі.

Торік споживачі витратили на придбання DVD $16,4 млрд. Із цієї суми сценаристи отримали три відсотки.

Найбільше від страйку страждають телевізійні канали. Серед проектів, виробництво яких можуть припинити до весни цього року, — популярні телесеріали "Відчайдушні домогосподарки" й "Потворна Бетті" — американський аналог "Не родися вродливою".

Останній страйк сценаристів відбувся 1988 року ій обійшовся Голлівуду в $500 млн.

Зараз ви читаєте новину «Третій місяць страйку дав перші прибутки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі