четвер, 09 грудня 2010 04:45

Треба бити хижака в око

Припускають, що агресивними акули стали через те, що австралійські експортери м'яса на шляху вздовж Суецького каналу часто викидають рештки баранини. За іншою версією, винні туристи, які заманюють акул ближче до берега, щоб із ними сфотографуватися. Екологи ж кажуть, що через масовий вилов риби у Червоному морі хижаки підпливають до узбережжя по їжу.

— Думаю, в Шарм-ель-Шейху полюють кілька білих акул, — каже 61-річний Сергій Ребик із Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства й океанографії. — Вони водяться в Середземному морі й запливають у Червоне. Усе, що рухається у воді, риба сприймає як потенційну здобич. Людину вони бачать як напівживу рибу, яка ось-ось помре. Це видно по тому, як вона рухається у воді. Таку їжу хижакам легше вполювати, бо не буде відбиватися.

На людей може нападати не тільки біла акула. Небезпечними є види, які виростають понад 2 м завдовжки — акула-мако, синя і тигрова.

— У риби розвинуте шосте чуття, так звана бічна лінія. Під водою вони добре чують шум, який створюється на пляжі, — крики, музику, хлюпання. Так само реагують на кров. Розуміють, що там багато здорової та живої їжі. По сигналу підпливають близько, можуть викидатися на берег. На 2–3 метри не вистрибнуть, але третину тіла з води легко висовують на пляж. Потім будуть перекручуватися, доки назад у море не попадуть. Якщо малі діти бавляться на березі у воді, то риба може їх схопити. Часто біля берега полює риба, яка має ушкоджений плавник.

Учений каже, акули, яких виловили у Шарм-ель-Шейху, могли не бути людожерами. Коли їх розрізали, то не знайшли людських кінцівок. Патруль спіймав перших-ліпших особин, аби "для галочки" відзвітувати і заспокоїти людей. У риби повільне травлення. Відкушену руку чи ногу вона перетравлює 10–15 днів. Зазвичай акула, яка знайшла поживу, потім відпливає на глибину.

— Є випадки, коли від нападу рятувалися. Якщо сталася біда, не треба панікувати, краще сильно відбиватися. Бити по морді, цілитися в очі. Якщо хижак схопив за руку чи ногу, то не факт, що він її відкусить. Зуби акули дуже гострі, подібні до пили. Аби відкусити кінцівку, її треба спіймати за суглоб на коліні чи стегні. Зубами риба відірве сухожилля. Коли почне кусати за кістку, то нізащо її не перекусить.

Від акул у пляжних зонах варто встановлювати огороджувальні сітки. Це дає 100-відсоткову гарантію.

61 людину торік атакували акули. П'ятеро постраждалих загинули. Такі дані наводить Міжнародне бюро з розслідувань нападів акул.

211 000

СТІЛЬКИ українців відвідали Єгипет за дев'ять місяців 2010 року. Це майже на 56 тис. більше, ніж торік. 97% поїздок — відпочинок і подорожі. Решта їдуть туди по роботі. Єгипет належить до десятка найвідвідуваніших країн. 28% українських туристів відпочивають там. Щороку туди приїздять 3 млн іноземців.

Зараз ви читаєте новину «Треба бити хижака в око». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі