понеділок, 07 травня 2007 16:58

Торнадо знищив місто Ґрінсберг

Ще минулого тижня у фермерському містечку Ґрінсберг американського штату Канзас жили півтори тисячі осіб. Тепер вони бездомні. Торнадо, який пройшов через місто, знищив 95% будівель.

Дев"ять жителів загинули. Травмованих возили в лікарні до сусідніх населених пунктів аж за 170 км. Місцевий шпиталь зрівняло із землею. З його підвалу рятувальники після стихійного лиха дістали близько 30 людей. Пошукові роботи тривали кілька днів.

Будинок медсестри Шерілл Бем, на відміну від більшості помешкань, можна відремонтувати. Проте жінка навіть не знає, чи варто повертатися до Ґрінсберга.

— Я боюсь, що його ніколи не відбудують, — каже Шерілл. Зараз вона живе у притулку для потерпілих сусіднього міста Хевіленд. — Навіть на роботу немає куди йти. Вулиці, на якій стояла лікарня, просто немає.

Торнадо був настільки сильним, що піднімав у повітря важкі пожежні машини. Легковики знаходили посеред руїн будинків. У Ґрінсберзі була найбільша у світі криниця. Тепер вона повністю завалена стінами, вікнами та дверима навколишніх будівель. Зруйнований також музей метеоритів, до якого з"їжджалися американці з усієї країни.

Торнадо — це стовп повітря діаметром до 75 м поміж небом і землею. Він обертається зі швидкістю близько 200 км/год.

Найбільший у світі торнадо також пройшовся саме територією Америки. У березні 1925 року через нього загинули 747 людей, понад дві тисячі були травмовані. Повітряний стовп тягнувся по землі 352 км. Зазвичай він зникає після кількох кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Торнадо знищив місто Ґрінсберг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі