середа, 21 травня 2008 18:46

Тірза Мол сама зробила гондолу

Автор: фото: REUTERS/Robin van Lonkhuijsen
  Голландка Тірза Мол стала першою жінкою-гондольєром в Амстердамі
Голландка Тірза Мол стала першою жінкою-гондольєром в Амстердамі

У Голландії на амстердамських каналах працює єдина жінка-гондольєр. Тірза Мол провела чотири місяці в італійській Венеції, вивчаючи мистецтво гондольєрів. Повернувшись додому, вона власноруч зробила гондолу.

Тірза каже, що в Амстердамі є лише кілька справжніх гондол. На воді туристи пересуваються переважно моторними човнами або невеликими пароплавами.

Мол — одна з небагатьох жінок-гондольєрів у світі. До справи, якою професійно займаються лише у Венеції, допускають переважно чоловіків. Обґрунтовують це тим, що керувати гондолою, яка важить кілька сот кілограмів, важко. До того ж слід розбиратися у технічних особливостях справи, уміти лагодити човен.

В італійському місті на воді кілька століть функціонує Асоціація гондольєрів. Щоб працювати веслярем, треба скласти іспити й отримати ліцензію.

Торік першою жінкою-гондольєром у Венеції стала 35-річна німкеня Олександра Хай. Вона боролася за право одержати ліцензію майже 10 років. Олександра тричі намагалася скласти іспит, однак асоціація виступала проти присвоєння звання жінці. До того ж до справи раніше ніколи не допускали іноземців.

Німкеня домоглася права керувати гондолою лише через суд. Асоціація гондольєрів узяла з жінки обіцянку, що вона одягатиметься у традиційний костюм і плаватиме лише окремими каналами, не заважаючи працювати іншим.

Зараз ви читаєте новину «Тірза Мол сама зробила гондолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі