четвер, 07 лютого 2008 18:09

Тихонову виповнилося 80 років
7

В’ячеслав Тихонов на врученні кінопремії ”Ніка” у Москві 29 квітня 2007 року. Поруч сидить його дочка від другого шлюбу Анна. Вона теж актриса, власниця московської кіностудії ”Актор”
Роль князя Волконського із фільму ”Війна і мир” Тихонов вважає найгіршою у своїй кар’єрі
Для зйомок у фільмі ”Сімнадцять миттєвостей весни” Тихонову пошили 100 білих сорочок
1994-го Тихонов знявся у фільмі ”Стомлені сонцем”, який через кілька місяців отримав нагороду Американської кіноакадемії ”Оскар”
Син Тихонова і Мордюкової  Володимир помер від передозування наркотиків

8 лютого виповнюється 80 років В"ячеславові Тихонову. Найвідоміша його роль — розвідник Ісаєв-Штірліц зі стрічки "Сімнадцять миттєвостей весни".

— Цей фільм позбавив мене прізвища. Мене почали називати Штірліцом, — каже актор.

В"ячеслав Тихонов народився в місті Павлівський Посад Московської області, в родині виховательки й механіка ткацької фабрики. 13-річним батьки віддали його до ремісничого училища. Там металева стружка запорошила хлопцеві очі, він ледь не осліп.

1945-го В"ячеслав подав документи до ВДІКу, але провалився. Стояв у кутку й плакав. Його побачив професор Борис Бібіков. По війні до кінематографічного інституту вступали переважно дівчата, тому викладач вирішив узяти хлопця до себе на курс.

Уперше він знався у фільмі "Молода гвардія". Потому 10 років не отримував серйозних ролей. Директор "Мосфільму" Іван Пир"єв вважав, що за типажем Тихонов — вірменин або ж азербайджанець. Йому пропонували ролі "нацменів", від яких актор відмовлявся.

На третьому курсі Тихонов закохався в однокурсницю Нонну Мордюкову. У них народився син Володимир. Коли дружина повернулася з пологового будинку, В"ячеслав устелив їхнє ліжко паперовими квітами, зробленими власноруч.

Якось Мордюкова захворіла. А Тихонов, затятий уболівальник, зняв з вішака пальто й мовчки пішов на футбол. Дружина скаржилася, що він усе робив мовчки й по-своєму.

Невдовзі актор мав летіти до Чехословаччини на гастролі, але забув паспорт. Коли повернувся з аеропорту, застав Нонну вдома з якимось кавказцем. Подружжя розлучилося.

Їхній син Володимир став актором. Трохи жив у шлюбі з артисткою Наталею Варлей. У 40 років він помер від  передозування наркотиками.

Другою дружиною В"ячеслава Тихонова стала викладачка французької мови Тамара, молодша за нього на 15 років. Від цього шлюбу в актора є донька Анна. П"ять років тому Тамара впала і зламала шийку стегна. Чоловік не провідував жінку після операції, і вона подала на розлучення. Актор залишив їй квартиру, яку купив на гонорар за "Сімнадцять миттєвостей весни".

Проїздом у Болгарії Тихонов познайомився з ясновидицею Вангою.

— Твоя головна роль військова. Про війну гратимеш і далі, — заявила вона.

Потім додала:

— Чому ти не виконав бажання свого друга Юрія Гагаріна? Перед смертю він тобі сказав: "Купи будильник і тримай його на столі. Нехай нагадує тобі про мене".

Після цих слів Тихонову стало зле. Після загибелі Гагаріна він справді забув купити годинника.

Актор знявся в 50 фільмах. 2002-го переніс інсульт та інфаркт. 2006 року зіграв епізодичну роль у фільмі Ельдара Рязанова "Андерсен. Життя без кохання". Нині живе на дачі в підмосковному селищі Ніколина Гора. Тримає кішку.

Торік американські кінематографісти запропонували Тихонову зіграти шпигуна. Однак він відмовився.


   
   
   
Зараз ви читаєте новину «Тихонову виповнилося 80 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі