вівторок, 14 грудня 2010 09:00

Терорист не встиг підірвати шість бомб

Запланований на 11 грудня терористичний акт у шведській столиці Стокгольм не вдався. Припаркований на центральній вулиці Дроттнінггатан білий автомобіль "ауді" загорівся, але не вибухнув. За 300 м від машини підірвався мусульманин Таймур Абдулвахаб Аль-Абдалі, 29 років.  Щонайменше шість бомб не встиг підірвати. Їх заклав біля популярних магазинів подарунків. Бомби та вибухівку з авто знешкодили сапери. Двох перехожих трохи поранило осколком.

— Коли вибухнув терорист із детонатором на животі, я був у магазині навпроти, вибирав годинники, — каже колишній працівник "Асошіейтед прес". — Через гучний звук усі заворушилися і кинулися тікати. Дим від пороху проникав усередину. На вулиці увімкнулися сигналізації автомобілів. Дехто плакав. Страшно подумати, що було б, якби він зробив задумане. Зараз всі готуються до Різдва, у магазинах людно.

За декілька хвилин до теракту шведська інформаційна агенція отримала електронне повідомлення з погрозою: "Настав час діяти". Хто послав листа, поліції поки що невідомо. Анонім звинувачував шведів у тому, що не покарали Ларса Вікса, автора карикатури, де проповідник Мухаммед зображений із собачою головою. Написав, що шведи також завинили перед мусульманами за те, що не вивели війська з Афганістану.

Терорист Аль-Абдалі родом з Іраку. До Швеції переїхав разом із родиною в 11 років. 2001-го — до міста Лютон біля Лондона, де прожив 10 років. У місцевому університеті став фахівцем зі спортивної терапії, виховував двох дітей. У Лютоні живуть 20 тис. мусульман. Його вважають одним із британських осередків екстремістів. До Стокгольма повернувся недавно. Залишив сім'ю у Великій Британії, але не розлучився. На мусульманському сайті знайомств шукав іншу дружину.

Схожі випадки сталися на Таймс-сквер у Нью-Йорку в травні та лондонському аеропорту Ґлазґо у липні 2007 року. Терористи також замінували авто, в якому були каністри з пальним. Камікадзе підривалися раніше, ніж могли виконати завдання повністю. Припускають, що члени "Аль-Каїди" у такий спосіб випробовують новий метод. Хочуть показати, що терористичні акти можуть організовувати люди без спеціальних умінь.

Зараз ви читаєте новину «Терорист не встиг підірвати шість бомб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі