середа, 08 серпня 2007 16:06

Температура в сауні на чемпіонаті світу починається зі 110°С

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  У змаганнях із тривалого перебування в сауні брали участь 65 чоловіків. Окремо від них за перемогу боролися 15 жінок
У змаганнях із тривалого перебування в сауні брали участь 65 чоловіків. Окремо від них за перемогу боролися 15 жінок

У містечку Хієнола у Фінляндії щороку проходить ярмарок у сауні. Тут також відбулося перше у світі весілля в сауні. Уже дев"ятий рік у Хієнолі проводиться міжнародний чемпіонат із тривалого перебування у сауні.

Минулими вихідними зібралося 65 чоловіків та 15 жінок із 16 країн світу. Були представники Марокко, Казахстану та Південної Кореї. Три тисячі глядачів прийшли подивитися на змагання, яке транслювали кілька телевізійних каналів. У букмекерських конторах активно приймали ставки на переможців.

Правила для всіх однакові. Початкова температура — 110°С. Кожні 30 секунд на розпечене каміння виливають півлітра води, щоб наповнити приміщення парою. Учасники мають сидіти на сідницях і стегнах. Лікті притискають до колін. Обтирати піт зі шкіри заборонено.

Виходити з сауни потрібно без допомоги. Якщо учасник непритомніє, його дискваліфікують. Той, хто виходить останнім, стає чемпіоном світу з тривалого перебування в сауні.

За учасниками змагання постійно слідкують медики. Якщо людині стає зле, їй показують жовту картку. Але лише парильники самі вирішують, залишати сауну чи ні.

Найчастіше чемпіонат виграють фіни. У цій країні сауну відвідують до 4 разів на тиждень.

— Для фінів сауна — святе місце, — розповідає організатор змагань Ріку Яро. — 80 чи 100 років тому звичним було народжувати в саунах. Це дуже здорове місце.

Спочатку змагання з тривалого перебування у сауні були неофіційними. Кілька чоловіків із Хієнола сперечалися, хто пробуде в ній довше. Згодом до них приєдналися охочі з усієї країни. Після того як чемпіонат набув статусу офіційного, аналогічні почали проводити у Німеччині та Швеції.

2003 року фін Тімо Кауконен установив рекорд, який ще нікому не вдалося побити — 16 хв. 15 сек. Він переміг і цього року, витримавши 12 хв. 26 сек. Серед жінок перемогла Лейла Кулін, також із Фінляндії.

Зараз ви читаєте новину «Температура в сауні на чемпіонаті світу починається зі 110°С». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі