пʼятниця, 27 серпня 2021 07:16

Таліби страчують колишніх військових

Президент США Джо Байден заявив, що американські військові можуть залишитися в Афганістані після 31 серпня. Цю дату раніше погодили з талібами як крайній термін.

З Афганістану не встигли вивезти до 15 тис. американців. Також хочуть евакуювати 50–65 тис. місцевих, які співпрацювали зі США. Забрали з країни майже 5 тис. людей.

Аеропорт столиці Кабула охороняють військові США, але всі ключові дороги контролюють таліби. Вони не пропускають туди афганців.

ООН отримала достовірні дані про позасудові страти цивільних місцевих, колишніх військових і чиновників, репресії проти меншин, обмеження прав жінок, зокрема на вільне пересування й навчання. Таліби заборонили їм працювати. Також вербують дітей у солдати і розстрілюють мирні акції протесту.

На півночі країни проти талібів сформувалися сили опору. Вони контролюють Панджшерську долину, де зібралися залишки урядових військ і групи ополченців. Заявляють, що захопили три райони поряд. У долині понад 6 тис. бійців. Кажуть, мають гелікоптери і військову техніку.

У лютому 2020 року в катарській столиці Досі таліби уклали угоду зі США про мирне виведення іноземних військ з Афганістану. В обмін на це відмовлялися від нападів на них та обіцяли не пускати в країну терористів з "Аль-Каїди" й ІДІЛу. У листопаді Америка почала поетапне виведення, що має завершитися до вересня. Водночас таліби активно наступали на урядові війська й до середини серпня захопили майже всю країну.

Зараз ви читаєте новину «Таліби страчують колишніх військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі