четвер, 14 лютого 2008 17:13

Таджикистану загрожує голод через холод

Нинішня зима в Таджикистані — найхолодніша за останні 30 років. Уночі в деяких регіонах до -25°С, а більшість жителів цієї найбіднішої країни Центральної Азії не мають удома електроенергії та опалення. Холодно навіть у помешканнях мешканців столиці країни Душанбе.

Через холод позамерзали водогінні труби, що ускладнило постачання питної води. Окрім проблем із теплопостачанням, дедалі більше жителів Таджикистану потерпають від нестачі продовольства, ціни на яке зросли утричі. Люди продають усе, що можуть, аби придбати паливо і продукти.

Подружжя із селища Сагдиян, що неподалік від столиці, говорить, що їхні четверо дітей виживають на рисі та молоці. А сусіди не можуть дозволити навіть цього.

— У країні вже надзвичайна ситуація, — розповідає голова міжнародної гуманітарної організації Таджикистану Луїс Александер. — На зиму люди мають лише місячний запас продовольства. Через високі ціни у них швидко закінчуються гроші. Вони не можуть купити збіжжя, щоб навесні засіяти поля. Думають лише про те, як пережити зиму, тому не дбають про подальший добробут.

Голова Світової продовольчої програми в Казахстані Златан Мілісіч каже, що брак продовольства відчувають не лише жителі сіл, а й міст. Багато людей харчуються раз на день.

Гуманітарні організації надали першу допомогу найбільш вразливим верствам населення Таджикистану. Їжу роздали 12 тис. студентів та 4,5 тис. вагітних жінок. Надалі збираються постачати до країни продовольство, обігрівачі, вугілля та інші продукти першої необхідності. Перш за все їх роздаватимуть сиротам, людям похилого віку та жителям віддалених поселень.

Зараз ви читаєте новину «Таджикистану загрожує голод через холод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі