понеділок, 19 лютого 2007 15:49

Священик працював на спецслужби за шоколад та інсулін

10–15% священиків у Польщі співпрацювали зі Службою безпеки в часи комунізму. Такі дані оприлюднила Історична комісія католицької церкви. Одному з таких агентів доручили слідкувати за архієпископом Кракова Каролем Войтилою, який 1978-го став Папою Римським Іваном Павлом ІІ.

Мечислав Саторі жив в одному будинку з Войтилою. Він мав звітувати про переміщення архієпископа, дістати план його квартири, зробити дублікати ключів, а також визначити зручні місця для постів агентів спостереження.

Із завданням священик упорався вдало. Квартиру йому вдалося зняти на мініатюрну відеокамеру. За всі дані Саторі отримував від спецслужби каву, шоколад та вино. Часом за послуги йому давали також готівку, інколи "подарунки" були більш екзотичними. Якось отримав 100 л бензину та білети на футбольний матч між командами Польщі й Угорщини. Однак найчастіше платили інсуліном, бо Саторі був хворий на діабет. Саме від цієї недуги він і помер 1980 року.

Про шпигунство за майбутнім Папою стало відомо після виходу книги, присвяченої співробітництву католицької церкви і комуністичного режиму в Польщі. Приводом до видання архівних документів Служби безпеки стала відставка Станіслава Вельгуса, архієпископа Варшавського, у січні цього року. Він пробув на своїй посаді лише 36 годин. У пресі з"явилися повідомлення про те, що в 1967–1987 роках Вельгус був агентом спецслужб.

У своє виправдання архієпископ сказав, що його діяльність нікому не зашкодила. Він нібито підписав договір про співробітництво, аби мати можливість виїхати з країни. Хотів навчатися в Західній Німеччині. Однак, за даними Історичної комісії католицької церкви, Вельгус активно співпрацював зі спецслужбами і був готовий надавати будь-яку інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Священик працював на спецслужби за шоколад та інсулін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі