вівторок, 18 грудня 2007 19:01

Швейцарські складані ножі роблять вручну

Автор: фото: REUTERS/Arnd Wiegmann
  Працівник фабрики виробництва ножів у швейцарському селищі Айбах вставляє зубочистку і мікропінцет. Більшість складаних ножів із багатьма функціями роблять вручну
Працівник фабрики виробництва ножів у швейцарському селищі Айбах вставляє зубочистку і мікропінцет. Більшість складаних ножів із багатьма функціями роблять вручну

До 13 січня в аеропорту швейцарського міста Цюріх діятиме виставка, присвячена історичним промислам країни. Туристам і діловим гостям пропонують подивитися, чим славиться Швейцарія.

Тут є різні сорти сирів, шоколад, годинники та складані ножі "Вікторінокс" із багатьма лезами, які виготовляють у Швейцарії вже 123 роки. Вони входять до спорядження американських космонавтів.

Фабрика ножів "Вікторінокс" незмінно працює в селищі Айбах із самого дня заснування компанії. Щодня тут виготовляють 28 тис. складаних армійських засобів із багатьма лезами. Більшість із них робітники фабрики збирають вручну.

Компанію заснував швейцарець Карл Ельзенер. У нього з"явилася ідея робити ножі з багатьма лезами. Спочатку постачав їх в армію. Призначені простим солдатам мали одне лезо, пробійник, консервний ніж і викрутку. Офіцерські моделі обладнувалися додатковим маленьким лезом і штопором.

Зразки ножів "Вікторінокс" виставляють сьогодні в музеях сучасного мистецтва в Нью-Йорку та Мюнхені як зразок ідеального дизайну. На початку цього року фабрика під дочірньою маркою "Венгер" випустила ніж із найбільшою кількістю лез — 87. У нього141 функція і важить більше кілограма.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарські складані ножі роблять вручну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі