середа, 17 вересня 2008 19:35

Швейцарське селище годує мусульман

У швейцарському селищі Ванген діє фабрика, яка випускає їжу, придатну для мусульман.

В ісламі існують чіткі правила щодо вживання певних продуктів. Кожен п"ятий у світі сповідує цю релігію. Виробництво в мусульманських країнах не може забезпечити віруючих достатньою кількістю правильної їжі. Доводиться закупляти в Європі.

63-річний Вальтер Лейсі, директор фабрики, тримає в руках дві упаковки листкового тіста. Одна з них підписана французькою мовою, інша — арабською. Зовні упаковки однакові. Але всередині пакунка з французьким маркуванням знаходиться звичайне листкове тісто, а з арабським — продукт для мусульман.

У звичайне тісто додаються дріжджі. Під час приготування вони можуть забродити й утворити хмільну сполуку. Зазвичай алкоголь швидко вивітрюється. Але мізерна його частка лишається. Отже, набожний мусульманин до такої їжі доторкнутися не може. Для нього все, що містить кров, свинину чи алкоголь, заборонено і називається харам. Халал — це страви, які дозволені віруючим.

Дотримуватися мусульманської дієти тяжко. Сьогодні навіть такі продукти як бульйон, желатин і суміші спецій можуть містити харам. Тому попит на продукцію Вальтера Лейсі великий. Цього року його фабрика випустила понад 41 тис. т тіста.

У Європі поступово пристосовуються до мусульманських вимог. Торік "чисті" страви з"явилися в лондонському "МакДональдзі". У британських супермаркетах для халал-продуктів існують окремі полиці.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарське селище годує мусульман ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі