середа, 10 жовтня 2007 16:49

Суд відмовився почекати 10 хвилин на апеляцію смертника

Адвокати Майкла Річарда приїхали до Техаського апеляційного суду о 16.45. Клеркові пояснили, що виникли проблеми з комп"ютером, але за 20 хв. вони принесуть апеляцію засудженого на смерть за вбивство і зґвалтування. На це конторник відповів, що суд зачиняється о п"ятій і чекати він не буде.

Це був останній термін подачі апеляції. Через небажання суду почекати 10 хвилин Річарда стратили 25 вересня. Йому зробили смертельну ін"єкцію.

За день до цього Верховний суд США наклав мораторій на смертну кару через ін"єкцію. Приводом стало звернення двох засуджених на смерть злочинців. Убивці зі штату Кентуккі вимагали замінити їм спосіб покарання. Цей вони назвали негуманним. У в"язницях США були випадки, коли після введення смертельної отрути засуджений жив кілька хвилин, відчуваючи страшний біль.

Верховний суд мав розглянути питання гуманності смертельної ін"єкції навесні наступного року. І якби адвокати Річарда встигли подати апеляцію, це подовжило б йому життя щонайменше на півроку. Коли б Техаський суд хоча б відхилив апеляцію, адвокати могли подати петицію до Верховного суду. Однак через бюрократичну формальність чоловіка стратили.

Нині на смертну кару в Техасі очікує 30-річний афроамериканець Кеннет Фостер. Через закон, який діє у штаті понад 100 років, його засудили до найвищої міри покарання, хоча він був лише свідком убивства 14 серпня 1996 року. За цим законом, співучасник тяжкого злочину відповідає перед законом так само, як і злочинець.

Губернатор штату Рік Перрі відмовився помилувати Фостера. За два місяці його мають стратити.

Зараз ви читаєте новину «Суд відмовився почекати 10 хвилин на апеляцію смертника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі