середа, 25 липня 2007 16:31

Створено фонд "Русский мир"

  Фонд ”Русский мир” просуватиме російську мову, підтримуватиме вивчення її у різних країнах. Випуск таких навчальних посібників з російської полегшить вивчення мови в сучасному комп’ютеризованому світі
Фонд ”Русский мир” просуватиме російську мову, підтримуватиме вивчення її у різних країнах. Випуск таких навчальних посібників з російської полегшить вивчення мови в сучасному комп’ютеризованому світі

Відомого політолога В"ячеслава Ніконова президент Росії Володимир Путін призначив виконавчим директором фонду "Русский мир". Його створили для поширення й розвитку культурної спадщини Росії.

— Фонд потрібно ще сформувати, виробити план роботи, розпочати активну діяльність. Це першочергові цілі, — заявив Ніконов в інтерв"ю "Російській газеті". — Незважаючи на те, що я багато чим займаюся, фонд "Русский мир" буде для мене пріоритетним.

За словами нового виконавчого директора, організація просуватиме російську мову, підтримуватиме вивчення її у різних країнах. Займатиметься всім тим, що можна називати російським світом.

— Це включає величезну кількість напрямів діяльності: організація заходів, конгресів, присвячених російській мові, російській культурі, станові російського світу. Це і підтримка всіляких російськомовних організацій і культурних заходів у різних країнах, інтернет-проекти й багато іншого. Національний фонд підтримки російської мови, про який говорив президент у посланні Федеральним зборам, фактично входитиме в "Русский мир", — додав Ніконов. — Підтримкою російської мови ми збираємося займатися особливо активно. Основна наша мета — створювати умови для вивчення та збереження її позицій у світі, для консолідації того, що можна назвати російським світом. Це доволі амбітне завдання, оскільки сьогодні російський світ приблизно вдвічі більший за саму Росію.

До опікунської ради фонду запрошені Сергій Лавров, Джахан Поллиєва, Андрій Фурсенко, Олег Добродєєв, Микита Міхалков

Російська мова на планеті, за різними оцінками, серед найбільш уживаних є четвертою або п"ятою після китайської, ханьської, гінді й англійської. Спірною залишається ще іспанська.

До того ж населення нинішньої Росії — 142 млн людей — на 20 млн менше, ніж у Російській імперії до 1917 року. Якщо на початку ХХ століття кожен восьмий мешканець планети був російським підданим, то зараз російське громадянство має принаймні кожен п"ятдесятий.

— "Русский мир" починається в Росії, і тому інтерес до російської мови, культури, православ"я багато в чому залежить від того, наскільки успішною виявиться сама Росія, — сказав В"ячеслав Ніконов.

До опікунської ради фонду запрошені: глава МЗС РФ Сергій Лавров, помічник президента Джахан Поллиєва, глава міністерства освіти і науки Андрій Фурсенко, гендиректор ВДТРК Олег Добродєєв, президент Російського фонду культури, режисер Микита Міхалков. Головою опікунської ради стала Людмила Вербицька, ректор Санкт-Петербурзького державного університету.

Майно "Русского мира" формуватиметься коштом федерального бюджету, добровільних пожертвувань та інших джерел. Володимир Путін вже доручив урядові Росії передбачити у бюджеті з 2007 по 2010 рік кошти для "Русского мира". Розміститься правління фонду в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Створено фонд "Русский мир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі