неділя, 25 лютого 2007 17:25

Страту терориста показали по телебаченню

Автор: фото: REUTERS
  Терориста Насраллу Шанбех-Зехі привселюдно повісили в іранському місті Захедан. Внаслідок організованого ним вибуху загинуло 11 солдатів
Терориста Насраллу Шанбех-Зехі привселюдно повісили в іранському місті Захедан. Внаслідок організованого ним вибуху загинуло 11 солдатів

Менше тижня знадобилося іранському правосуддю, щоб винести смертний вирок і привселюдно повісити Насраллу Шанбех-Зехі. Страту показали в обідньому випуску новин на національному телебаченні.

Шанбех-Зехі зізнався, що брав участь в організації терористичного нападу на автобус елітного військового підрозділу шиїтів "Стражі ісламської революції" у місті Захедан. Внаслідок вибуху загинули 11 солдатів. Насралла був сунітом.

Чоловіка повісили на автокрані у місці, де за тиждень до того стався теракт. Подивитися на страту прийшли кілька сотень місцевих жителів. Коли засуджений уже був мертвим, натовп почав радісно вигукувати.

В Ірані привселюдну смертну кару застосовують досить часто. Навесні 2005 року повинні були повісити 24-річного ґвалтівника дітей у місті Пакдашт. Тоді з самого ранку вулицями їздили поліцейські та повторювали в гучномовець: "О дев"ятій на центральній площі". Зібралося кілька тисяч людей.

Улітку того ж року в центрі міста Машад стратили двох геїв. Хлопцям  було 17 та 18 років. А 2004-го на очах у людей повісили 16-річну дівчину, яка займалася проституцією. Смертну кару в Ірані застосовують навіть до неповнолітніх, хоча це й суперечить міжнародним законам.

Окрім повішання, можуть забивати камінням до смерті. Офіційно від цього відмовилися п"ять років тому. Проте міжнародні правозахисні організації звітують, що така практика досить існує.

Страта Шанбех-Зехі стала уже 28-ю цього року. 2006-го іранці позбавили життя 154 в"язнів.

Зараз ви читаєте новину «Страту терориста показали по телебаченню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі