вівторок, 24 квітня 2007 17:07

Столицю Іраку розділить стіна

— Це катастрофа. Минає вже четвертий рік окупації, а стін у місті стає все більше, — скаржиться  Аднан Дулаймі з Багдада.

Він, як і більшість його сусідів, незадоволений новою спробою американських військ зупинити щоденні вбивства в іракській столиці. Уже два тижні солдати вночі будують стіну, яка відділить один район від решти міста.

У Адамії, що в центрі Багдада, живуть переважно суніти. Вони мало не щодня зазнають терористичних нападів шиїтів.

Тому американські військові вирішили оточити всю Адамію стіною з бетонних плит заввишки 4 м і завдовжки 5 км. Потрапити в інші райони міста можна буде через кілька пропускних пунктів.

Жителі обурені. Вони переконані, що стіна ще більше розділить ворогуюче населення міста. Зупинити будівництво закликав і прем"єр-міністр країни Нурі Малікі.

Щодня у людних місцях Багдада підривають автомобілі. Минулої середи у чотирьох терактах за день загинули понад 200 людей. Вибухи почастішали після того, як торік у лютому підірвали храм шиїтів у місті Самарра.

Стосунки між сунітами і шиїтами були напруженими ще до вторгнення американців.

Обидві групи по-різному трактують певні питання з Корану. Однак в основі їхнього протистояння все ж не релігія, а політика. Як одні, так і інші намагаються захопити владу в країні.

У всьому світі суніти становлять 90% мусульман. У більшості країн Сходу вони традиційно були при владі та керували силовими структурами. Шиїтів називали несправжніми мусульманами, єретиками. Ті не мали доступу до вищих державних посад.

— Шиїти традиційно вважають себе пригнобленими, — говорить Хашем Кудхір, професор сучасної історії ісламу в одному зі столичних університетів Іраку. — А сунітів називають гнобителями.

За правління Саддама Хусейна іракським шиїтам теж жилося не солодко. Проте тоді, незважаючи на історичний досвід і політичну нерівність, представники обох груп уживалися між собою: мали ділові стосунки, одружувалися. Запитувати про релігійні переконання вважалося недоречним.

Після падіння режиму Саддама в Іраку 2005 року пройшли парламентські вибори, на яких уперше опинилися при владі шиїти. Вони почали масово поповнювати ряди військових і поліцейських. Почалися сутички і вбивства. А останньою краплею стала страта Саддама Хусейна. Його повісили в день одного з найбільших свят сунітів.

— Таким чином вони нам сказали: "Тепер ми при владі, а ви настільки слабкі, що навіть ваші святі дні для нас не мають жодного значення", — твердить іракський аналітик Кадхім аль-Мукхдаді.

Зведення стіни навколо Адамії планують закінчити до кінця місяця. На черзі — інші райони, де найчастіше відбуваються теракти.

Зараз ви читаєте новину «Столицю Іраку розділить стіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі