четвер, 27 серпня 2009 17:42

Сто тонн помідорів розчавили за годину

Автор: фото: REUTERS/Heino Kalis
  Бій помідорами триває одну годину. Потім на площі вмикають шланг, поливають тротуар та учасників водою
Бій помідорами триває одну годину. Потім на площі вмикають шланг, поливають тротуар та учасників водою

Щороку в іспанському містечку Буньоль відбувається фестиваль "Томатіна". На ньому влаштовують бій помідорами. Цьогоріч учасники розчавили понад 100 т томатів. Від червоної жижі їх відмивали місцеві жителі.

У Буньолі живе 9 тис. людей. Щороку в серпні на "Томатіну"приїздять до 50 тис. туристів. Готелів бракує, тому більшість винаймає помешкання у місцевих. Із собою привозять старий одяг, певного дня виходять на головну площу. Сюди місцева влада вантажівками завозить десятки тонн томатів. Роздають їх охочим. Учасників перевіряють — вони не мають права приносити на площу предмети, якими можна поранити інших. У місті лунає залп із пушки, тоді починають бій: жбурлятися дозволяють лише розчавленими помідорами.

Розвага триває годину. Потім на площі вмикають величезний шланг, поливають тротуар та учасників водою. Ті, хто не відмився, йдуть до місцевих. У декого в дворі приготовлені відро з водою або шланг.

"Томатіну" влаштовують понад 30 років. Фестиваль присвячують покровителю Буньоля — святому Луї Бертрану. Кажуть, розвагу придумали випадково: якось під час ярмарку двоє буньольців посварилися, почали жбурлятися помідорами, згодом до них долучилися перехожі. Відтоді помідорні бої влаштовували регулярно.

Місцева влада запевняє: це найкраща туристична розвага Іспанії. Щороку вона поповнює бюджет містечка на сотні тисяч євро.

Зараз ви читаєте новину «Сто тонн помідорів розчавили за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі