неділя, 11 березня 2007 15:19

Стіну посеред столиці Кіпру розібрали

8 березня у столиці Кіпру Нікосії почали демонтувати стіну, яка розділяє грецьку і турецьку частини міста.

Споруда з"явилася 1974 року. Тоді на острові йшла війна між турками-мусульманами та православними греками. Після припинення стрілянини провели "зелений кордон" по центру міста і спорудили по ньому стіну.

Північна частина міста відійшла до Турецької республіки північного Кіпру. Крім, власне, Туреччини, державу досі ніхто не визнав. Південна частина Нікосії належить до республіки Кіпр.

Коли 1989-го впала берлінська стіна, Нікосія залишилась єдиною європейською столицею, розділеною стіною між різними державами.

Нарешті уряди обох країн домовилися демонтувати споруду. Кожна сторона мала свої причини. Кіпр хоче приєднатися до зони дії євровалюти, однак для цього потрібні внутрішня стабільність та територіальна єдність.

Водночас Туреччина в майбутньому теж планує приєднатися до евроспільноти. Для цього вона має припинити конфлікт на острові та вирішити курдську проблему всередині країни.

Розбирали стіну вночі, щоб не заважати жителям та руху автомобілів. Попри пізню годину, зібралося кілька десятків глядачів. Після першого удару відбійного молотка вони зааплодували.

Зараз ви читаєте новину «Стіну посеред столиці Кіпру розібрали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі