Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 00:31

Спецслужби півтора року читали переписку злочинців

Понад 800 торговців наркотиками та зброєю затримали під час спецоперації у 12 країнах.

Півтора року тому спецслужби заблокували два популярні у банд месенджери. Їм потрібен був новий спосіб спілкування. Для цього ФБР створило додаток ANOM. Поширювали через інформаторів. Детективи під прикриттям переконали злочинців у його надійності.

Першим ANOM почав використовувати австралійський наркодилер Хакан Аїк. Радив його своїм кримінальним босам. Згодом долучилися злочинці рангом нижче. Аїку вдалося уникнути арешту. Переховується в Туреччині. Банди обіцяють винагороду за його вбивство.

— Часом найкращі ідеї приходять за пивом у компанії, — розповідає комісар федеральної поліції Австралії Ріс Кершоу. — Ми обговорювали версії, куди перекинуться злочинці. Цю поржнечу треба було заповнити. Вирішили спробувати. Зрозуміли — все вдалося, коли телефони потрапили до їхніх лідерів.

Телефон із додатком можна було купити лише за рекомендацією власника такого ж. З них не можна було дзвонити чи відправляти електронні листи. Лише спілкуватися з людьми, у яких є подібний месенджер. Розповсюдили 12 тис. мобілок. Їх використовували члени більш як 300 банд.

Так правоохоронці отримали доступ до переписок злочинців. Читали повідомлення в реальному часі. Головними темами були наркотики, відмивання грошей, насильство, з'ясування стосунків, планування замовних чи вбивств задля помсти.

У червні в Австралії, Таїланді, Швеції, Німеччині, США та ще кількох країнах вилучили 8 т кокаїну, 5 т канабісу, 2 т метамфетаміну, 250 одиниць вогнепальної зброї і понад $48 млн готівкою і в криптовалюті. Конфіскували дорогі автомобілі й годинники.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби півтора року читали переписку злочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути