Ексклюзиви
пʼятниця, 31 березня 2017 00:00

Шотландія проведе другий референдум за незалежність

Парламент Шотландії направив запит до Лондона щодо проведення нового референдуму про незалежність. Рішення підтримали 69 депутатів. 59 виступили проти.

Шотландія хоче зробити голосування до того, як Велика Британія вийде з ЄС — наступного року чи 2019-го. Тоді буде зрозуміла процедура виходу з ЄС Великої Британії. Перший міністр Нікола Стерджен повідомила, що референдум дасть можливість Шотландії самостійно обрати майбутній політичний шлях після Брекситу.

У Шотландській національній партії заявляють про зростання кількості прихильників незалежності та прогнозують перемогу в разі проведення відповідного референдуму. На голосуванні торік більшість шотландців висловилися за те, щоб Британія залишилася у складі ЄС.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, незалежність Шотландії означає автоматичний вихід країни зі складу Альянсу. Британський прем'єр Тереза Мей сказала, що проводити референдум найближчими роками — недоречно.

2014-го вже був референдум за незалежність. 55,3% проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Шотландія проведе другий референдум за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути